Kto sprawdzi i ewentualnie poprawi ?
krzysiek : (2x2−3x)2−(4x−3)(2x−x3)= (2x−3)2=(2x)2−2*2x*3x+3x2=4x2−12x+4x= 48x−16x+48x−16x
3 sty 21:02
Eve: czytasz to co piszesz?
3 sty 21:03
Eve: na razie masz tylko kwadrat pierwszego wielomianu i do tego z błędem, (3x)2 ma być a nie 3x2
3 sty 21:04
krzysiek : poprawie . Jak obliczyć całą resztę ?
3 sty 21:07
Eve: każdy wyraz 1 przez każdy wyraz 2 i zmień znaki, bo masz − przed nawiasem
3 sty 21:10
krzysiek: A jasne . OK
3 sty 21:18
krzysiek: A jasne . OK
3 sty 21:19
Eve: ufff, i problemik z głowy
3 sty 21:19
Mila:
(2x2−3x)2−(4x−3)(2x−x3)=
=[(2x2)2−2*2x2*3x+9x2]−[8x2−4x4−6x+3x3]=
=4x4−12x3+9x2−8x2+4x4+6x−3x3= teraz zredukuj wyrazy podobne.
3 sty 21:26
krzysiek: Mila 9x
3+x
2+6x ?
3 sty 22:12
Eve: nie, źle zredukowałeś
3 sty 22:18
Mila:
Masz takie pary wyrazów podobnych:
4x4+4x4=8x4
−12x3+(−3x3)=−15x3
9x2−8x2=x2
6x
Co daje wynik
8x4−15x3+x2+6x
==============
3 sty 22:24
krzysiek: Matematyka nie jest dla mnie . Zostanę politykiem albo księdzem

...Dzięki za pomoc .
4 sty 10:08
5-latek: jak chcesz zostac ksiedzem jak nie bedziesz umial dodawac ?
4 sty 12:08