calka
zadanie: | | 1 | |
Oblicz calke ∫∫∫( |
| x2+y2) dxdydz , gdzie D jest bryla ograniczona powierzchniami |
| | 4 | |
| | 1 | |
|
| x2+y2=1, z=0, z=x+2y+5. |
| | 4 | |
Czy taki obszar calkowania jest poprawny?
0≤x≤2
0≤y≤
√1−1/4x2
0≤z≤x+2y+5
A mozna prosciej?
3 sty 20:24
zadanie: ?
3 sty 21:09
Gray: Jest błąd: x∊[−2,2]. A może tak (powinno być prościej):
x=2rcosα, y=rsinα, α∊[0,2π], r∊[0,1], z∊[0,2rcosα + 2rsinα+5]
plus jakobian 2r.
Twoja całka =∫[0,2π]∫[0,1]∫[0,2rcosα + 2rsinα+5]2r3dzdrdα
3 sty 21:22
zadanie: A dlaczego jakobian 2r a nie r?
3 sty 21:28
zadanie: ?
3 sty 22:12
Gray: A dlaczego nie? Oblicz sobie i sprawdź.
3 sty 22:17
MQ: Bo x=2rcosα
3 sty 22:22
Gray:
x=x(r,α)
y=y(r,α)
Jacobian to wyznacznik:
| x'r x'α|
|y'r y'α|
czyli
|2cosα −2rsinα|
|sinα rcosα|
czyli 2r
3 sty 22:25
zadanie: dziekuje
3 sty 22:53