matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
całka:
Oblicz całkę przez podstawienie:
1
∫
√
tg
5
x
*
dx
cos
2
x
3 sty 20:18
jakubs:
t= tgx
1
dt =
dx
cos
2
x
3 sty 20:20
całka:
dzięki a w takim przykładzie:
lnx − 2
∫
dx
x
t = lnx ?
1
dt =
dx ?
x
bo nie wiem jak to potem rozpisać na ułamkach
3 sty 20:24
jakubs:
To otrzymasz: ∫(t−2) dt = ∫t dt −2∫dt
3 sty 20:27