objętość basenu
mateusz: Oblicz ile litrów wody zmieści się w basenie którego wymiary podano na rysunku, wiedząc, że
tafla wody znajduje się 0,5 m poniżej brzegów basenu.
http://pl.tinypic.com/r/1675u9i/8
Wyszło mi
364000l, mógłby ktoś sprawdzić?
3 sty 20:08
mateusz: poprawka:
384000l
3 sty 20:16
Eve: a jak to obliczyłeś? to są trzy graniastosłupy o podstawie trapezu
3 sty 20:34
mateusz: | | (2,5+1,5)*12 | |
1: |
| *12 =288m3 |
| | 2 | |
| | (1+1,5)*4 | |
2: |
| * 12 = 60m3 |
| | 2 | |
| | (0,5+1)*4 | |
3: |
| *12 = 36m3 |
| | 2 | |
288+60+36=384m
3
384m
3 = 3840000dm
3= 3840000l
Dobrze?
3 sty 21:05
Eve: a skąd wziąłeś podstawy, ja tam widzę, 1; 1,5; 2; 3
3 sty 21:09
mateusz: Ponieważ w treści zadania pisze " tafla wody znajduje się 0,5 m poniżej brzegów basenu", więc
poodejmowałem te 0,5m od tych "głębokości" basenu
3 sty 21:11
Eve: a, nie doczytałam, to masz ok
3 sty 21:12
mateusz: Dziękuję
3 sty 21:23