przekształcenie
abs: jak zrobic przeształcenie funkcji f( 1−|x| )
3 sty 19:43
abs: pomożecie ?
3 sty 19:57
Gray: Dla x<0 f(1−|x|) = f(1+x) − przesunięcie wykresu f o wektor (−1,0).
Dla x≥0 f(1−|x|) = f(1−x) = f(−(x−1)) − przesunięcie o wektor (1,0); następnie odbicie wzg. osi
Oy.
3 sty 20:09
abs: dzięki wielkie za pomoc
3 sty 20:44
abs: tylko mam pytanko w x≥ nie moze być f( 1−x) czyli f(−x+1)
3 sty 20:50
Gray: Przecież to właśnie jest.
3 sty 20:58
pigor: ..., lub kolejno tak: :
y=f(x) ⇒ y=f(|x|) ⇒ y=f(−|x|) ⇒
y= f(−|x|+1)=f(−|x|−(−1))=
f(1−|x|) . ..
3 sty 21:13
Gray: A wiesz jak narysować wykres f(1−|x|) znając wykres f(|x|)?
3 sty 21:29
pigor: ..., coś by się ...

wymyśliło na konkretnym przykładzie ...
3 sty 22:44
pigor: .., a tak na teraz, to powiem, że mając wykres
f(−|x|) przesunąłbym go o [1,0], czyli o 1 na prawo
3 sty 22:48
Gray: Dla h(x)=f(−|x|), przesuwając h o wektor [1,0] masz h(x−1) = f(−|x−1|) i pupa zbita...
3 sty 23:22
Gray: I jest jeszcze jeden problem: jak mając wykres f(|x|) znaleźć wykres f(−|x|).
4 sty 08:55
Gray: Widzę, że abs ma gdzieś zadanie, ale dla spokoju sumienia (mojego) sprostowanie.
Napisałem, że "dla x≥0 f(1−|x|) = f(1−x) = f(−(x−1)) − przesunięcie o wektor (1,0); następnie
odbicie wzg. osi Oy". Ma być oczywiście odwrotnie: najpierw odbicie: f(x) → f(−x)=h(x), potem
przesunięcie o wektor [1,0]: h(x)→h(x−1) = f(−(x−1)) = f(−x+1).
4 sty 16:17