matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
kyrtap:
1
Jak obliczyć z reguły de L'Hospitala taką granicę lim
x
→
0
−
(
−ctgx)
x
3 sty 19:04
razor:
1
cosx
sinx−xcosx
0
=
−
=
= [
] i liczysz
x
sinx
xsinx
0
3 sty 19:12
kyrtap:
spoko też tak zrobiłem doczytałem w skrypcie teraz że przy nieoznaczoności [
∞
−
∞
] stosujemy
1
1
−
g
f
gdy inne metody zawodzą
1
fg
3 sty 19:16
kyrtap:
dzięki razor
3 sty 19:16