Wyznaczyć równanie stycznej do krzywej
Maciuś: Wyznaczyć równanie stycznej do krzywej y = f(x) wiedząc, że:
a. f(x) = x−6/x+3 oraz styczna tworzy z osią Ox kąt o mierze π/4
b. f(x) = x3−3x2−9x oraz styczna jest równoległa do osi Ox.
3 sty 18:10
===:

a)
Styczna ma równanie y=x+b i ma z f(x) jeden punkt wspólny (Δ=0)
| x−6 | |
| =x+b ⇒ x−6=x2+bx+3x+3b ⇒ x2+(b+2)x+3b+6=0 |
| x+3 | |
Δ=0
b
2+4b+4−12b−24=0
b
2−8b−20=0
Δ
1=144
b
1=−2
b
2=10
y=x−2 i y=x+10
3 sty 18:30
===:

b)
Zatem pochodna =0 i wyznaczymy iksowe współrzędne punktów styczności
f'(x)=3x
2−6x−9
f'(x)=0
x
2−2x−3=0
Δ=16
x
1=−1 y
1=5
x
2= 3 y
2=−27
3 sty 18:52
pigor: ..., b)
f(x) = x3−3x2−9x oraz styczna jest równoległa do osi Ox.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x)= 3x
2−6x−9 i
f'(x)=tg0=
0 ⇔ 3x
2−6x−9=0 ⇔
⇔ x
2−2x−3=0 ⇔ x
2+x−3x−3=0 ⇔ x(x+1)−3(x+1)=0 ⇔
⇔ (x+1) (x−3)=0 ⇔
x= −1 v x=3 ⇒ f(−1)= −1−3+9=5 v f(3)=27−27−27=−27 ⇒
czyli punkty styczności :
(−1,5) v
(3,−27) , a
y−5=0 v
y+27=0 − równania
stycznych w nich.
3 sty 18:57