obliczyc dluzszy bok
szu: krotszy bok rownolegloboku ma dlugosc4cm krotsza wysokosc ma 4cm a dluzsza 6 cm ile ma dluzszy
3 sty 17:23
pigor: ... , przy takiej treści zadania, ten równoległobok jest
prostokątem o dłuższej wysokości 6cm, która jest jednocześnie
szukanym dłuższym bokiem tego równoległoboku. ...

.
3 sty 17:46
mateusz: Obliczam pole:
P=4*6
P=24
24=a*4 ⇒ a=?
a − dłuższy bok
3 sty 18:37
pigor: ..., w zasadzie masz rację, ale ciekawe jak by ocenili takie
rozwiązanie
bez komentarza, bo
liczysz pole mnożąc ...

wysokości równoległoboku,
a zaraz potem z tego samego wzoru liczysz jego dłuższy bok .
3 sty 19:09
mateusz: Liczę na to, że autor zadania chociaż w pewnym stopniu pomyśli nad tym zadaniem i zrozumie skąd
to się wzięło. A wystarczy jedynie zrobić rysunek i WSZYSTKO pięknie widać...
3 sty 20:04