proszę o rozwiązanie
Michał: Rzucamy dwz razy kostką Oblicz prawdopodobieństwo wypadnięcia w drugim rzucie czterech
oczek jeżeli wiadomo że iloczyn oczek w obu rzutach jest większy od 12 Podaj wynik z
dokładnością 10
−3 i zakoduj jego części dziesiętnych , setnych i tysięcznych
Ω = 6
6 = 36
IAI= { (1,4) (2,4) (3,4), (4,4) (5,4)(6,4) } − zdarzenie w drugim rzucie cztery oczka
IBI = {(4,4)(5,4)(6,4) }
dalej nie wiem
3 sty 17:16
Michał: wynik to 231
3 sty 17:20
Eta:
|Ω|=6
2=36
A= {(1,4) (2,4) (3,4) (4,4) (5,4) (6,4)} , |A|=6
B={(3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)(6,3) (6,4) (6,5)(6,6)} , |B|=13
A∩B={(4,4) (5,4) (6,4)} , |A∩B|= 3
prawdopodobieństwo warunkowe:
| | P(A∩B) | | | | 3 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| =0,23076≈ 0,231 |
| | P(B) | | | | 13 | |
3 sty 17:43
Mila:
A− w drugim rzucie wypadły 4 oczka
B− iloczyn oczek w bu rzutach jest większy od 12
B={(3,5),(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5)(5,6),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|B|=13
A∩B={(4,4),(5,4),(6,4)}
| | |A∩B| | | 3 | |
P(A/B)= |
| = |
| =0.23076..≈0.231 |
| | |B| | | 13 | |
3 sty 17:44
Eta: Hej
Mila
widzę chochliki
3 sty 17:47
Eta:
A już wiem ( uprościłaś zapis P(A|B)
3 sty 17:48
Mila:
Na błędach uczymy się. Michał zanalizuje.
3 sty 17:51
Michał: dziękuję bardzo muszę zgłębić wiadomości z rachunku prawdopodobieństwa bo mi zawsze czegoś
brakuje ale patrząc na Wasze rozwiązania wydaje się takie proste
3 sty 20:06