ile wynosi x
sambi: x3 + x − 2 = 0
3 sty 17:13
Eta:
x=1
3 sty 17:15
sambi: Ma wyjsc x = −x + 2x
Ale nie wiem jak do tefo dojsc
3 sty 17:56
pigor: ..., bo 1 dzieli wyraz wolny i zeruje wielomian,
no to szukamy może jeszcze coś ...

znajdziemy np.
tak :
x3+x−2=0 ⇔ x
3−x+2x−2=0 ⇔ x(x
2−1)+2(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1) (x
2+x+2)=0 ⇔ x−1=0 v x
2+x+2=0 ⇔
⇔ x=1 v (Δ=1−8<0) ⇒
x=1 − szukany wartość x .
3 sty 17:57
pigor: ..., co

. dziękuję , nie ma mnie .
3 sty 17:58
sambi: Dziekuje bardzo
3 sty 18:05
sambi: Ao co chodzi z tym ze 1 dzieli wyraz wolny? C: w sensie jak te dzialania nagle sie zmieniaja,
jest na ro jakis wzor?
3 sty 18:06