Przedziały
10010101: Wyznacz przedziały wklęsłości, wypukłości i punkty przegięcia funkcji:
f(x)= (lnx)2−2lnx
Licze 2 pochodną, przyrównuję do 0 i co dalej? Prosze o pomoc. Pozdrawiam.I czy może ktoś mi
napisać jak wygląda ta 2 pochodna w celu sprawdzenia. Pozdrawiam.
3 sty 16:59
john2: Napisz, jaka Ci wyszła ta 2 pochodna. Później badasz znak 2 pochodnej.
Tam gdzie jest dodatnia, tam funkcja jest ∪, tam gdzie jest ujemna, tam funkcja jest ∩
3 sty 17:42
10010101: Dzięki za zainteresowanie.
Więc: f''(x)= −2lnx+4/x2
Dobrze?
4 sty 00:45
10010101: Tzn. (−2lnx+4)/x2
4 sty 00:46
john2: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28+%28lnx%29^2+-+2+lnx+%29%27%27
więc, ok
| | 4 − 2lnx | |
teraz znajdź rozwiązania równania |
| = 0 |
| | x2 | |
to będą, a w zasadzie będzie kandydat na punkt przegięcia,
potem sprawdź dla jakich x spelnione sa nierowosci:
dla tych x f(x) będzie ∪
dla tych x f(x) będzie ∩
nie zapominaj o dziedzinie,
kandydat na punkt przegięcia będzie punktem przegięcia, jeśli w nim druga pochodna zmienia
znak,
nie zapomnij obliczyc drugiej wspolrzednej punktu przegiecia
4 sty 10:13