wyznaczenie n
matura 2015: Liczba n jest najwieksza liczba naturalna dla ktorej wartosci funkcji f(x) = x2 − 430x −1
oraz g(x) = x2−2x−433 sa liczbami rownymi lub liczbami przeciwnymi. Wyznacz n.
3 sty 16:56
Michał: D: n∊N+
1) f(x)=g(x)
x2−2x−433=x2−430x−1
428x=432
x=432/428≈1 nie należy dziedziny
2) f(x)=−g(x)
x2−2x−433=−x2+430x+1
x2−216x−217=0
√Δ=218
x1=−1 nie należy do dziedziny
x2=217 ∊D
3) −f(x)=g(x)
−x2+2x+433x=x2−430x−1
x2+216x−217=0
√Δ=218
x1= 1
x2=−217 nie należy do dziedziny
Odp: 217
29 mar 18:43