Geometria na płaszczyźnie
Dżepetto 18: Dany jest punkt C = ( −1, 3 ). Wyznacz takie punkty A i B symetryczne względem początku układu
współrzędnych i należące do hiperboli xy = 1, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.
Starałem się jakoś to sb wyobrazić ale jedyne co przychodzi mi do głowy w tym zadaniu to to, że
potem potrzebna będzie pochodna do najmniejszego pola ABC :c
3 sty 16:32
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
C(−1,3) , y= |
| , x≠0 A( x, |
| ) , B( −x, − |
| ) |
| | x | | x | | x | |
→ →
P(ABC)=0,5|d(CA, CB)|,
| | 1 | | 1 | |
→CA=[x+1, |
| −3] , → CB=[−x+1, − |
| −3] |
| | x | | x | |
P(x)= ............ P
'(x)=.............
P
'(x)=0 ⇒ x=.......... dokończ...........
3 sty 18:03
Dżepetto 18: Sprawdziłabys czy P (x) dobrze mi wyszło? Resztę już raczej sam dam radę.
Eta po x kolejny przychodzi mi z pomocą!
3 sty 18:32
Eta:
Źle , licz jeszcze raz
3 sty 18:51
Dżepetto 18: "Tak będę pod Tobą o 19... dziś nie spóźnię się ani minuty" tłumaczę się z błędu w rachunkach
| | 1 | |
Min funkcji jest dla |
| Lecz dalej Wyniki A i B się nie zgadzają  |
| | √3 | |
| | √3 | | √3 | |
W odpowiedziach jest A(− |
| , −√3 ) B( |
| , √3 ) |
| | 3 | | 3 | |
4 sty 16:30
Eta:
| | 1 | | √3 | |
|
| = |
| i się zgadzają |
| | √3 | | 3 | |
4 sty 16:34
Eta:
| | 1 | | 1 | |
Gdybyś na maturze podał A( |
| , √3) , B(− |
| , −√3) |
| | √3 | | √3 | |
też dobrze , bo to to samo co w odpowiedziach( po usunięciu niewymierności z mianownika)
Powodzenia w następnych
4 sty 16:40
Eta:
Spadłeś z fotela? żyjesz?
4 sty 16:49
5-latek: Chyba jest u dzieczyny do 19:00 (napisal CI 16:30
4 sty 16:51
Dżepetto 18: Eta, czyli zamienność współrzędnych pkt A z B jest dopuszczalna? Chodzi mi właśnie o te znaki
"−", które są na odwrót z odpowiedziami

Ps. Dziś dała mi wolne
4 sty 16:55
Eta:
Wskazuję błąd:
| | 1 | | 2 | |
P(x)= |
| |−6x− |
| | = 3x+1x |
| | 2 | | x | |
teraz dokończ , jak wrócisz z randki
4 sty 17:01
Dżepetto 18: | | 1 | | 1 | |
Prościej mówiąc chodzi mi o to, że napisałaś A( x , |
| ) B( −x, − |
| ) a w |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
odpowiedziach jest A( −x, − |
| ) oraz B ( x, |
| ) i nie wiem czy to to samo. :c |
| | x | | x | |
4 sty 17:03
Dżepetto 18: Już dokańczam, dziś mam wieczór zarezerwowany dla matematyki
4 sty 17:04
Eta:
Omg ... o co Ty pytasz?
A Chińczyk jak oznaczy te punkty ?

Ja oznaczyłam pierwszy A a drugi B ( nazwa punktów nie jest ważna
ważne są ich współrzędne!
4 sty 17:06
Dżepetto 18: | | 1 | |
P'(x) = − |
| −3x i ekstrema się zmieniają. Dziękuję za wyłapanie błędu. Wszystko ładnie |
| | x2 | |
wyjdzie
4 sty 17:06
Dżepetto 18: Ps. Źle mnie zrozumiałaś

Chodziło mi, że wynik się nie zgadza ale wyłapałaś mój błąd i już
wszystko jest ok; czas na kolejne zadania a dla Ciebie
4 sty 17:08
4 sty 17:18
4 sty 17:20
Dżepetto 18: Właśnie znalazłem błąd, znowu źle policzyłem pochodną.
| | 1 | | 1 | |
P'(x) = − |
| + 3x bo zmiana znaku następuje tylko przy przejściu z |
| na |
| | x2 | | x | |
| | 1 | |
− |
| . Co ja mam w głowie :c |
| | x2 | |
Jeszcze x bardzo dziękuję Eta
4 sty 17:28
Eta:
4 sty 17:29