prawdopodobieństwo
madzik: rybak ma trzy miejsca do połowu ryb, które odwiedza jednakowo często.Prawdopodobieństwo, że
złowi rybę w każdym z nich wynosi odpowiednio 0,5, 0,75, 2/3
a)Jakie jest prawdopodobieństwo, że rybak złowi rybę, jeśli miejsce połowu wybrał przypadkowo
b)Rybak złowił rybę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że byłl na drugim łowisku?
3 sty 15:00
PW: a)
Niech B
1, B
2, B
3 oznaczają miejsca połowu, zaś A − zdarzenie "rybak złowił rybę".
W treści zadania mamy informacje:
| | 1 | |
P(B1) = P(B2) = P(B3) = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
P(A|B1) = 0,5, P(A|B2) = 0,75, P(A|B3) = |
| . |
| | 3 | |
Zgodnie z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym (założenia są spełnione)
P(A) = P(A|B
1)P(B
1) + P(A|B
2)P(B
2) + P(A|B
3)P(B
3) = (podstawić dane).
Spróbuj w tych samych oznaczeniach wyrazić prawdopodobieństwo warunkowe
P(B
2|A) − .. (będzie to rozwiazanie zadania b).
3 sty 15:36
madzik: Nie, nie wiem, próbuję to rozwinąć.. jedyne co mi przychodzi do glowy to po prostu
Całkiem nie wiem, jak do tego podejść...
3 sty 16:12
madzik: up up
3 sty 17:04
madzik: może ktoś?
4 sty 12:24
PW: Dobrze myślisz Teraz w liczniku jest niewiadoma liczba
(1) P(B
2∩A) = P(A∩B
2),
a ponieważ
| | P(A∩B2) | |
(2) P(A|B2) = |
| , |
| | P(B2) | |
widzimy że
(3) P(A∩B
2) = P(A|B
2)·P(B
2)
Mamy licznik Twojego wzoru z 16:12 (3 stycznia), a więc odpowiedź gotowa.
To taka głupia sztuczka pokazana w (1)−(3) − kto raz to zobaczy, będzie już wiedział co robić
w takich zadaniach.
4 sty 21:39