matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo madzik: rybak ma trzy miejsca do połowu ryb, które odwiedza jednakowo często.Prawdopodobieństwo, że złowi rybę w każdym z nich wynosi odpowiednio 0,5, 0,75, 2/3 a)Jakie jest prawdopodobieństwo, że rybak złowi rybę, jeśli miejsce połowu wybrał przypadkowo b)Rybak złowił rybę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że byłl na drugim łowisku?
3 sty 15:00
PW: a) Niech B1, B2, B3 oznaczają miejsca połowu, zaś A − zdarzenie "rybak złowił rybę". W treści zadania mamy informacje:
 1 
P(B1) = P(B2) = P(B3) =

3 
 2 
P(A|B1) = 0,5, P(A|B2) = 0,75, P(A|B3) =

.
 3 
Zgodnie z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym (założenia są spełnione) P(A) = P(A|B1)P(B1) + P(A|B2)P(B2) + P(A|B3)P(B3) = (podstawić dane). Spróbuj w tych samych oznaczeniach wyrazić prawdopodobieństwo warunkowe P(B2|A) − .. (będzie to rozwiazanie zadania b).
3 sty 15:36
madzik: Nie, nie wiem, próbuję to rozwinąć.. jedyne co mi przychodzi do glowy to po prostu
 P(B2∩A) 
P(B2|A)=

P(A) 
Całkiem nie wiem, jak do tego podejść...
3 sty 16:12
madzik: up up
3 sty 17:04
madzik: może ktoś?
4 sty 12:24
PW: Dobrze myślisz Teraz w liczniku jest niewiadoma liczba (1) P(B2∩A) = P(A∩B2), a ponieważ
 P(A∩B2) 
(2) P(A|B2) =

,
 P(B2) 
widzimy że (3) P(A∩B2) = P(A|B2)·P(B2) Mamy licznik Twojego wzoru z 16:12 (3 stycznia), a więc odpowiedź gotowa. To taka głupia sztuczka pokazana w (1)−(3) − kto raz to zobaczy, będzie już wiedział co robić w takich zadaniach.
4 sty 21:39