matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
alg.
lovematma:
|x|
3
−5x
2
jak to skrócić?
|x|
2
3 sty 14:43
Eve:
rozpatrzec 2 przypadki x>0 i x<0
3 sty 14:46
niechciany:
x
2
= |x|
2
3 sty 14:48
pigor:
..., lub np.
|x|
3
5x
2
tak : ...=
−
= |x|−5 . ..
|x|
2
x
2
3 sty 14:56
pigor:
..., lub w liczniku : |x|
3
−5x
2
= |x|
2
|x|−5|x|
2
= |x|
2
(|x|−5) i skracasz przez |x|
2
i
x≠0
− założenie (podajesz koniecznie). ..
3 sty 15:02
lovematma:
dziękuje
3 sty 15:07