Zadanie
Foxal: Rownianie 2x2+bx+5=0
ma dwa dodatnie pierwiastki. Kwadrat roznicy pierwiastkow tego rownania jest rowny 6. Znajdz
wspolczynnik b.
Zalozenia: [Δ>0 i x1+x2>0 i x1x2>0 i (x1−x2)2=6]
czy jezeli x1+x1=−b/2
to czy (x1+x2)2=−(b2/4) czy moze to sie rowna b2/4?
3 sty 14:40
3 sty 14:44
Eve: −x2≠(−x)2
zatem prawa strona to −b/2 czyli twoje (−x)
3 sty 14:44
===:
(x1−x2)2=(x1+x2)2−4x1x2
3 sty 14:46
Foxal: czyli b2/4
a juz kapuje
b2/4−10=6
b2/4=16
b2=64
b=8 lub b=−8 a skoro x1+x1=−b/2>0 to b musi byc ujemne. Zastanawialem sie dlaczego musi byc te
−8 bo tak jest podane w odpowiedziach w ksiazce.
3 sty 14:47
Foxal: === bez przesady z tym rozpisywaniem
3 sty 14:48