matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność
Michał:
x
y=
lnx
dziedzina x>0
lnx−1
y'=
(lnx)
2
i teraz wystarczy y'<=0 lnx−1<=0 i to samo dla pochodnej większej ale mamy x<=e i jakoś w odp jest 1 wykluczone z dziedziny dlaczego?
3 sty 14:12
J:
zła dziedzina..
3 sty 14:13
J:
lnx ≠ 0 ⇔ x ≠ 1 ..
3 sty 14:14
Michał:
dlaczego?
ahaaa bo jeszcze różne od 0 czyli lnx=/0 czyli x=/1 tak?
3 sty 14:14
Michał:
ok dziękuje
xd jeszcze będę pisał
3 sty 14:15