Miejsca zerowe funkcji
Natalia: Hej, czy mógłby mi ktoś pomóc z tymi zadaniami?
Znam do nich odpowiedzi, jednak nie mam pojęcia jak je rozwiązać.
Proszę o pomoc.
1.
Punkt W=(−1,−2) jest wierzchołkiem paraboli, będącej wyjresem funkcji f(x)=x2+bx+c,
gdzie b,c należą do zbioru liczb rzeczywistych. Wowczas miejscami zerowymi tej funkcji mogą być
liczby?
2.
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej większej od 1 jej resztę z dzielenia
przez 7. Ile liczb należy do zbioru wartości tej funkcji?
3.
Oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2−4x+5 w przedziale <−1,0>
3 sty 14:00
===:
1) Napisz wzór funkcji wykorzystując postać kanoniczną
3 sty 14:03
Natalia: i co dalej?
3 sty 14:05
===:
przekształć i rozwiąż
3 sty 14:06
Natalia: f(x)=a(x−(−1)2+(−2)
f(x)=a(x+1)2−2
f(x)=a(x2+1)−2
f(x)=ax2+a−2
Co mam teraz zrobić? nic z tego nie rozumiem...
3 sty 14:12
5-latek: (x+1)2≠x2+1 tylko (x+1)2= x2+2x+1
3 sty 14:15
===:
Troszkę dziwna była treść tego zadanka
Napisałaś w niej f(x)=x
2+bx+c
Powinno być: f(x)=
ax
2+bx+c

?
3 sty 14:33
Gray:
Ad. 1 Z treści wynika, że f(x) = (x+1)2 − 2 = (x+1−√2)(x+1+√2)
Ad. 2 Jakie liczby mogą być resztą z dzielenia przez 7?
Ad. 3 f(x) = (x−2)2+1, czyli...
3 sty 14:36
5-latek:

zadanie nr 2
x>1
to
x=2 2:7=0 i reszty 2
x=3 to 3:7=0 i reszty 3
x=4 4:7=0 i r=4
x=5 5:7=0 i r=5
x=6 6:7=0 i r=6
x=7 7:7=1 i r=0
x=8 8:7=1 i r=1
x=9 9:7=1 i r=2
x=10 10:7=1 i r=3
x=11 11:7=1 i r=4
x=12 to 12:7=1i r=5
x=13 to 13:7 =1 i r=6
x=14 to 14:7=2 i r=0
x=15 to 15:7=2 i r=1
Policz sobie to dalej ( Zauwaz jakiej liczby na osi OY nie przekroczysz ) Na osi OY odkadamy
reszte z dzielenia
Wiec policz ile tych liczb jest
3 sty 14:37
Natalia: Przepisałam treść zadania z repetytorium.
Nie wiem jak po podstawieniu danych do wzoru postaci kanonicznej znalezc miejsca zerowe,
3 sty 14:39
5-latek: Patrz wobec tego na post kolegi 14:36
tam gdzie jest ad1
Masz tam nappisana postac kanoniczna f(x)=y=(x+1)2−2 = (x+1−√2)(x+1+√2)
Popatrz (x+1)2−2 to przeciez jest wzor skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) gdzie a=x+1
i b=√2 bo (√22=2
teraz masz juz to rozpisane wiec (x+1+√2)(x+1−√2=0 KIedy iloczyn dwoch liczb a*b=0 ? kiedy
a=0 lub b=0 to mamy x+1+√2=0 to x= policz lub x+1−√2=0 to x= .. policz I koniec
zadania
3 sty 14:54
===:
można tak zgadywać do usioru −

Treść:
f(x)=x
2+bx+c czy też f(x)=
ax
2+bx+c
3 sty 15:06