przekształcenie
anita111: √1− vc2 = 12 jak przekształcić aby wyliczyć v ? do kwadratu jest podniesione
(v/c)2
3 sty 13:56
Kacper:
Do kwadratu najpierw.
3 sty 14:02
anita111: to wiem ale był na to jakiś wzór nie tego co było pod pierwiastkiem(odejmowanie) się nie
przepisywało tylko jakoś inaczej to trzeba było potem zapisać
3 sty 14:05
anita111:
3 sty 14:08
pigor: ..., np. tak : jeśli tylko c
2 > v
2 ⇔
|c| > |v|, to
| | v2 | | 1 | |
... ⇔ 1− |
| = |
| /*4c2 ⇔ 4c2−v2= c2 ⇔ |
| | c2 | | 4 | |
⇔ 3c
2 = v
2 ⇔
|v| = |c|√3 ⇔
v= −c√3 lub
v= c√3 .
3 sty 14:09
anita111: to jest zadanie z fizyki ale chodzi mi tylko o przekształcenie wzoru aby wyliczyć v więc dałam
tutaj, nie wiem pigor czy to co napisałeś będzie do tego pomocne
3 sty 14:12
anita111:
3 sty 14:20
pigor: ... , kurde , a tak mi coś nie grało, bo pomyliłem się :
w drugiej linijce , przepraszam, a więc powinno być
... /*4c
2 ⇔ 4c
2−4v
2= c
2 ⇔ 3c
2= 4v
2 ⇒ c>v
⇒
√3c= 2v ⇔
v= 23√3c i c>v>0 . ..
3 sty 14:21
anita111: dzięki
3 sty 14:23