Zbadaj monotoniczność i ekstrema
Michał: Zbadaj monotoniczność i ekstrema:
y=xlnx
a więc:
Dziedzina: x>0
i y'=lnx+1
lnx<=−1 lnx>=−1
i jak to dalej rozwiązać? wychodzi coś z liczbą e dlaczego? przecież ln to log10. Proszę o
szybką odp
3 sty 13:51
john2: lnx ma w podstawie liczbę e
3 sty 13:56
52: i pamiętaj że e
0=1
3 sty 13:56
3 sty 13:56
Michał: a no tak xD ale debil −.− ze mnie. A powiedzcie mi bo kiedyś się uczyłem w LO w sumei rok temu
że monotoniczność w pochodnych to y'<0 i y'>0 a koleś robi y'<=0 i y>=0 jest jakieś znaczenie?
3 sty 14:01
Michał: aha i czy 1 możn zapisać jako lne? czy logee
3 sty 14:03
52: 1 można zapisać jako lne
3 sty 14:04
Michał: a co do wcześniej posta wyżej jest różnica?
3 sty 14:07
john2: Chyba jest to obojętne, choć nie widziałem jeszcze, żeby ktoś liczył y'≤0 i y'≥0.
To chyba ma związek z dylematem, czy funkcja np. f(x) = x2 maleje w przedziale
(−∞,0) i rośnie w przedziale (0,∞)
czy maleje w przedziale
(−∞,0> i rośnie w przedziale <0,∞)
3 sty 14:09
Michał: to samo mi powiedział ale nie chce żeby na kolosie nagle punkty uciął i całe zadanie bo on jest
dziwny. Dziękuje
3 sty 14:12