Całkowanie przez podstawianie
Dawid: Całkowanie przez podstawianie
∫xe
1−x2dx
t=1−x
2
tdt=−2xdx
otrzymujemy
| | −tdt | | 1 | |
∫ |
| et=− |
| ∫tetdt i teraz przez części ? |
| | 2 | | 2 | |
Dziękuje
3 sty 13:50
Eve: tak
3 sty 13:54
Dawid: Dziwne bo zadanie to jest całkowanie przez podstawianie

Więc
u=t v'=e
t
u'1 v=e
t
I mamy
te
t−∫e
tdt=te
t−e
t+C=1−x
2e
1−x2−e
1−x2+C
Coś takiego ?
3 sty 14:01
J:
| | 1 | |
..nie tak ...  t = 1 − x 2 , dt = −2xdx ... i całka ... − |
| ∫etdt ... |
| | 2 | |
3 sty 14:03
Dawid: a no tak za dużo tam wpisałem powinno być dt a nie tdt
3 sty 14:05
J:
..nie rozróżniasz metody podstawiania od metody przez części ...
3 sty 14:06
Dawid: A taka całka
t
2=x
2td=dx
t=
√x
3 sty 14:14
Dawid: jednak za t=√x
3 sty 14:17
J:
2tdt = dx ...
3 sty 14:23
Dawid: a jakie tutaj podstawienie zrobic?
3 sty 14:33
razor: prawie zawsze gdy mamy ecoś*(...) to podstawiamy t = coś
3 sty 14:40
3 sty 14:40
J:
no , już masz ...
3 sty 14:41
Dawid: i mam problem z wyznaczeniem x
2
3 sty 14:57
3 sty 15:01
Dawid: Ma ktoś pomysł na taką całkę przez podstawienie ?
4 sty 14:23
J:
wskazówka: 4 − x = 22 − (√x)2 ...
4 sty 14:26
Dawid: i za t podstawiam √x
4 sty 14:29
J:
| | (2+√x)(2−√x) | |
= ∫ |
| dx = ∫(2−√x)dx . .... i prosto ... |
| | 2+√x | |
4 sty 14:33
J:
... = ∫2dx − ∫x1/2dx = ... i licz ..
4 sty 14:34
Dawid: | | 1 | |
i za x= |
| tak jest podane |
| | t | |
więc
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| * |
| dx i jak teraz ? |
| | x | | √x2−1 | |
6 sty 13:01
Dawid: czy podstawienie za t=e
x jest dobre ?
8 sty 14:21
pigor: ..., ja bym np. tak :
4√1+ex=t ⇒ t
4=1+e
x ⇒
ex=t4−1 ⇒
exdx=4t3dt ,
| | e2x | | ex | |
wtedy ∫ |
| dx = ∫ |
| exdx = |
| | 4√1+ex | | 4√1+ex | |
| | t4−1 | |
= ∫ |
| * 4t 3dt= 4 ∫ (t 4−1)t 2dt= ...  |
| | t | |
8 sty 14:31
Dawid: A oki dziękuje czyli podobnie tutaj robię z podstawieniem
t=1+x
x=t−1
dx=dt
| | t−1 | | t | | 1 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| dt−∫ |
| dt=∫t−1dt−∫t−1dt=... |
| | t2 | | t2 | | t2 | |
8 sty 14:44
pigor: ..., więcej uwagi ; skąd to t2 , przecież... t10
8 sty 14:49
Dawid: no tak t10 ale metoda dobra ?
8 sty 14:49
J:
..najprostsza ...
8 sty 15:00
Dawid: A jaka jest całka z ∫lnx ? Bo nie widzę tego u siebie w wzorach ?
8 sty 15:04
Dawid: ∫lnxdx
8 sty 15:05
J:
..przez części ... v = 1 u = lnx ...
8 sty 15:06
Dawid: Rozumiem a jest inna metoda na tą całkę ?
t
2=x
2tdt=dx
t=
√x
8 sty 15:08
J:
przez części , ale podstawienie jest prostsze ...
8 sty 15:17
Dawid: Bo treść zadania jest przez podstawienie, to trochę dziwne że muszę teraz przez części
8 sty 15:17
J:
całka ∫lnxdx nie jest całką elementarną, trzeba ją obliczać ...
8 sty 15:25