funkcja logarytmiczna
patkiii: Dana jest funkcja f(x)=|log1/2x|
a)Podaj dziedzinę funkcji f.
b)Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
c)Określ przedziały monotoniczności funkcji f.
Podpunkt a) jest łatwy i dziedzina wyszła mi D∊(0,+∞). Natomiast nie wiem jak zrobić pozostałe.
Narysowałam sobie wykres tej funkcji i wyszedł zbiór wartości ZW∊<0,+∞). Jednak w poleceniu
jest wyznaczyć, a nie podać. Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
3 sty 13:37
===:
... a co tam jest do wyznaczania

(zbiór wartości funkcji logarytmicznej i definicja wartości bezwzględnej)
3 sty 13:46
patkiii: Czyli o to chodzi, że zbiorem wartości funkcji logarytmicznej jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych i dochodzi do tego wartość bezwzględna więc ZW∊<0,+∞) ?
3 sty 13:54
===:
bingo−
3 sty 13:56
patkiii: oki dziękuje bardzo

A co z tymi przedziałami monotoniczności? Po narysowaniu wykresu
wszystko pięknie widać, ale tu znowu trzeba określić
3 sty 13:58
===:
a to nie jest określenie

?
Pokazanie na wykresie jest też rozwiązaniem
3 sty 13:59
patkiii: aha, chyba że tak. Bo inaczej chyba by się nie dało, co
3 sty 14:00
52: Możesz w sumie to zrobić w ten sposób że określasz jaka jest funkcja log
1/2x czy jest
rosnąca czy malejąca...
potem sprawdzasz kiedy |log
1/2x|=0
no i bedziesz wiedziała że do tego momentu maleje albo rośnie a od tego momentu maleje albo
rośnie ...
Tak mi się wydaje
3 sty 14:01
patkiii: Czyli tak funkcja log1/2x to funkcja malejąca bo 1/2∊(0,1).
|log1/2x|=0 ⇔ x=1
i co dalej ?
3 sty 14:04
52: no i masz że jest malejąca dla x∊(−∞,1)
rosnąca dla x∊<1,+∞) , bo robisz z funkcji log1/2
Zgadza ci się wynik z rysunkiem ?
3 sty 14:05
52: *bo robisz moduł z funkcji log1/2x
3 sty 14:06
patkiii: Tak

dokładnie zgadza się z rysunkiem

ale i tak bym na to nie wpadła. Nie wiem skąd wiesz
w którym przedziale jest rosnąca, a w którym malejąca ?
3 sty 14:09
52: No sama mi napisałeś że funkcja log1/2x jest malejąca a jak dajesz moduł to co masz nad osią
x to pozostaje bez zmian, tak? No tak. A to co masz pod osią x odbijasz wg tej osi zatem z
funkcji malejącej robi ci się funkcja rosnąca, rozumiesz ?
3 sty 14:12
patkiii: Dobra, sorki no faktycznie

Już rozumiem i dziękuje za pomoc
3 sty 14:14