matematykaszkolna.pl
funkcja logarytmiczna patkiii: Dana jest funkcja f(x)=|log1/2x| a)Podaj dziedzinę funkcji f. b)Wyznacz zbiór wartości funkcji f. c)Określ przedziały monotoniczności funkcji f. Podpunkt a) jest łatwy i dziedzina wyszła mi D∊(0,+). Natomiast nie wiem jak zrobić pozostałe. Narysowałam sobie wykres tej funkcji i wyszedł zbiór wartości ZW∊<0,+). Jednak w poleceniu jest wyznaczyć, a nie podać. Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
3 sty 13:37
===: ... a co tam jest do wyznaczania (zbiór wartości funkcji logarytmicznej i definicja wartości bezwzględnej)
3 sty 13:46
patkiii: Czyli o to chodzi, że zbiorem wartości funkcji logarytmicznej jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych i dochodzi do tego wartość bezwzględna więc ZW∊<0,+) ?
3 sty 13:54
===: bingo−emotka
3 sty 13:56
patkiii: oki dziękuje bardzo emotka A co z tymi przedziałami monotoniczności? Po narysowaniu wykresu wszystko pięknie widać, ale tu znowu trzeba określić
3 sty 13:58
===: a to nie jest określenie ? Pokazanie na wykresie jest też rozwiązaniem
3 sty 13:59
patkiii: aha, chyba że tak. Bo inaczej chyba by się nie dało, co
3 sty 14:00
52: Możesz w sumie to zrobić w ten sposób że określasz jaka jest funkcja log1/2x czy jest rosnąca czy malejąca... potem sprawdzasz kiedy |log1/2x|=0 no i bedziesz wiedziała że do tego momentu maleje albo rośnie a od tego momentu maleje albo rośnie ... Tak mi się wydaje emotka
3 sty 14:01
patkiii: Czyli tak funkcja log1/2x to funkcja malejąca bo 1/2∊(0,1). |log1/2x|=0 ⇔ x=1 i co dalej ?
3 sty 14:04
52: no i masz że jest malejąca dla x∊(−,1) rosnąca dla x∊<1,+) , bo robisz z funkcji log1/2 Zgadza ci się wynik z rysunkiem ?
3 sty 14:05
52: *bo robisz moduł z funkcji log1/2x
3 sty 14:06
patkiii: Tak emotka dokładnie zgadza się z rysunkiem emotka ale i tak bym na to nie wpadła. Nie wiem skąd wiesz w którym przedziale jest rosnąca, a w którym malejąca ?
3 sty 14:09
52: No sama mi napisałeś że funkcja log1/2x jest malejąca a jak dajesz moduł to co masz nad osią x to pozostaje bez zmian, tak? No tak. A to co masz pod osią x odbijasz wg tej osi zatem z funkcji malejącej robi ci się funkcja rosnąca, rozumiesz ?
3 sty 14:12
patkiii: Dobra, sorki no faktycznie emotka Już rozumiem i dziękuje za pomoc emotka
3 sty 14:14