Algebra
Kiki: Korzystając z interpretacji geometrycznej przekształceń liniowych znaleźć ich jądra, obrazy i
rzędy:
a) L: R2→R3, obrót o kąt α=π/ wokół początku układu
Bardzo proszę o wyjaśnienie zadania, kompletnie tego nie rozumiem.
3 sty 13:33
Gray: Czy L:R2→R3? I o jaki kąt chodzi?
3 sty 13:36
Kiki: nie, R2→R2
kąt π/3
3 sty 13:38
Gray: Jądro: kerL= {(x,y)∊R2: L(x,y)=(0,0)}={(0,0)} − jedynym wektorem, który po obrocie [P[wokół
początku układu]] da (0,0), jest wektor (0,0).
Obraz: ImL={L(x,y): (x,y)∊R2}=R2 − każdy wektor z R2 powstaje z obrotu jakiegoś innego
wektora o kąt π/3.
Rząd L = dim ImL = 2
3 sty 14:17
Kiki: dlaczego rząd jest równy 2?
3 sty 14:33
Gray: Po wymiar R
2 to 2
3 sty 18:20
Kiki: A w przypadku gdy:
L: R3 → R3, obrót wokół osi Oy o kąt π/2
To jądro Ker(L): {(x,y,z ∊ R3; L(x,y,z)={(0,0,0)} ?
A jaki będzie obraz?
4 sty 17:46
Kiki: up
5 sty 11:14
Gray: Jeżeli nic nie umyka mojej uwadze, to tak, kerL={(0,0,0)}, ImL=R3. Argumentacja jak
poprzednio.
5 sty 12:05
Kiki: Dziękuję bardzo za pomoc

Mam jeszcze takie zadanie:
Wyznaczyć jądra, obrazy oraz rzędy przekształceń liniowych:
L: R→R
4, F(x)=(0,x,0,−x)
Czy jądro będzie: KerL=(0,0,0,0), a obraz ImL=lin(0,1,0,−1)? I wtedy dim Im=1 ?
5 sty 14:36
Gray: KerL = {0}. Obraz i rząd dobrze.
5 sty 14:55
Kiki: To już ostatni przykład, obiecuję

R
3 → R
3, symetria względem płaszczyzny y=z
6 sty 20:36
Kiki: up
7 sty 12:31