3 sty 13:13
Gray: Przez części:
| | x | | 1 | 1 | |
u=x, v'= |
| ⇒ u'=1, v=− |
|
| |
| | (x2+1)2 | | 2 | 1+x2 | |
| | −x | | dx | | −x | | 1 | |
Twoja całka = |
| + ∫ |
| = |
| + |
| arctgx +C |
| | 2(1+x2) | | 2(1+x2) | | 2(1+x2) | | 2 | |
3 sty 13:18
Fizyk: Gray skąd wziąłeś tak szybko v. To jest coś co trzeba zapamiętać czy można sobie jakoś szynko
wyprowadzić?
3 sty 13:37
jakubs:
x
2+1 = t
2x dx = dt
| | 1 | |
12∫ |
| dt , a to już jest całka elementarna  |
| | t2 | |
3 sty 13:39
Gray: Wybacz. Po pewnym czasie takie rzeczy widać
3 sty 13:41