Geometria na płaszczyźnie
Dżepetto 18: Zbadaj czy istnieją takie wartości parametru m, dla których okręgi o równaniach x2+y2 +2mx −1
+m2 =0 i x2 + y2 −4x −8y = m2 +2m −19 są wewnętrznie styczne.
Ze wzoru na równanie okręgu wiemy, że −2a1 = 2m ⇔ a1=−m ; b1=0 ; c1= −1+m2
oraz
a2 = 2 ; b2 = 4 ; c2 = −(m2 +2m −19)
3 sty 13:13
PW: Ładnie, tylko dopóki nie napiszesz, co oznaczyłeś symbolami a1, b1, a2, b2, c1, c2 −
Twoja wypowiedź jest niesprawdzalna. Uwaga na maturze.
Prościej i bardziej zrozumiale dla czytelnika byłoby zwyczajnie
(x+m)2 − m2 + y2 −1 + m2 = 0
(x+m)2 + y2 = 1
− pierwsze równanie opisuje okrąg o środku S1 = (−m, 0) i promieniu r1 = 1.
3 sty 14:47
Dżepetto 18: Staram się zrozumieć skąd (x+m)2 − m2 −1 + m2
Dalej rozumiem, że wyszedł nam ładny wzór na okrąg i mamy z niego S i r; lecz skąd −m2?
Odnośnie drugiego okręgu aby okręgi były styczne wewnętrznie to jaki musi zachodzić warunek?
3 sty 16:28
3 sty 16:41
Dżepetto 18: Lecz nadal nie wiem skąd pojawiło nam się "−m2"
Eta już wcześniej patrzyłem na te warunki lecz też dokładnie nie wiem czy dobrze je połączyłem
Chodzi o to |S1S2| = |r1−r2| ?
| −m 0 |
| 2 4 | a r2 wyliczymy z r2=a2+b2−c ⇔ 2 + 16 + m2 + 2m − 19
m=0 i r2 = −1−√2 lub r2= −1+√2
m≠ r1 i m≠r2
Zatem odpowiedź brzmi m∊ ∅?
3 sty 18:18
PW: Skąd −m2?
To standardowe postępowanie:
Widzę x2 + 2mx, a wiem że trzeba to "zwinąć" − pokazać jako kwadrat.
Piszę więc x2+2mx = x2 + 2mx + m2 − m2 − coś dodałem, coś odjąłem i wiem, że
x2+2mx = (x + m)2 − m2.
Nie musiałem wypatrywać, czy potrzebne mi do wzoru skróconego mnożenia m2 jest w równaniu
opisującym krzywą, czy go nie ma. Poradziłem sobie dodając m2 i odejmując m2 (a że to −m2
zredukowało się za chwilę, to tym lepiej).
3 sty 23:23
Dżepetto 18: Oczywiście! Super
PW, dziękuję za całą pomoc przy zadaniu!
4 sty 15:24