matematykaszkolna.pl
Rachunek różniczkowy Blue: zad.1 Udowodnij, że liczba a jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu wtedy i tylko wtedy, gdy jest wspólnym miejscem zerowym tego wielomianu i jego pochodnej. zad.2 Wykaż, że nie istnieje granica
 |x+4| 
lim

x2−16 
x−>−4 http://i62.tinypic.com/keu1sg.jpg
 −2 1 
zad.3 Wykaż, że funkcja f(x) =

x3 +

x2−3x jest malejąca w R.
 3 2 
zad.4 Wykaż, że
 x3−8 
lim

=12
 x−2 
x−>2 http://i61.tinypic.com/2eg8ri9.jpg Czy zadanie 2,3, 4 jest zrobione dobrze? I jak zrobić to 1 zadanko?emotka
3 sty 12:44
Gray: Ad. 2. |x+4|=x+4 ?
3 sty 13:05
Gray: Ad. 4. OK
3 sty 13:06
Kacper: Kiedyś słowo "wykaż" odnosiło się ściśle do definicji. Dzisiaj widzę, że wykaż, uzasadnij, udowodnij robią się synonimami emotka
3 sty 13:09
Eve: 3. ok
3 sty 13:13
Kacper: Zadanie 1 niezbyt na maturę się nadaje. Należy pokazać dwie implikacje: (→) Jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu, to jest wspólnym miejscem zerowym tego wielomianu i jego pochodnej. (←) Jeśli liczba a jest wspólnym miejscem zerowym tego wielomianu i jego pochodnej, to jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu.
3 sty 13:13
Kacper: Jak nie dasz rady, to zrobię emotka
3 sty 13:16
Blue: Gray no właśnie nie wiem, czy mogę to tak skrócić, bo w tym przypadku i tak będzie 0 w wartości bezwzględnej... Czy tak można? Kacper, lepiej Ty zrób, nie mam pojęcia, jak to udowodnić emotka
3 sty 13:24
Gray: Najpierw granice jednostronne, potem skracanie.
3 sty 13:25
Gray: Jeżeli x→−4+ to |x+4|=x+4; jeżeli x→−4 to |x+4|= −x−4.
3 sty 13:26
Eve: a ja na 1 mam pomysł taki ⇒W(x)=(x−a)w*Q(x) W'(x)=w(x−a)w−1*Q(x)+(x−a)w*Q'(x)=(x−a)w[(w(x−a)−1*Q(x)+Q'(x)] tzn, że a jest pierwiastkiem wielkrotnym pochodnej
3 sty 13:30
Blue:
 −(x+4) −1 1 
lim

= lim

=

(x−4)(x+4) x−4 8 
x−>−4
 x+4 1 −1 
lim

= lim

=

(x+4)(x−4) x−4 8 
x−>−4+ Tak
3 sty 13:34
Gray: Nie. Po pierwsze w(x−a)−1Q(x) nie musi być wielomianem. Po drugie: takie twierdzenie nie jest prawdziwe.
3 sty 13:34
Eve: faktycznie, i chyba w ogóle źle zrozumiałam treść, sorki
3 sty 13:35
52: Post 13:34 Też bym tak zrobił emotka
3 sty 13:35
Gray: Ad. a) Liczba a jest zerem k−krotnym (k≥2) wielomiany f jeżeli f(x)=(x−a)kg(x), gdzie g−wielomian, g(k)≠0. To jest definicja (jak rozumiem). Implikacja "⇒" jest prosta. Trzeba pokazać, że dla f(x)=(x−a)kg(x) mamy: f'(a)=0. Implikacja w drugą stronę: tw. Bezout.
3 sty 13:40
Kacper: niech k∊N+ Def. Liczba a jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli wielomian ten jest podzielny przez wielomian (x−a)k, a nie jest podzielny przez wielomian (x−a)k+1. (→) Skoro a jest k−krotnym (k>2) pierwiastkiem wielomianu, to nasz wielomian jest postaci: W(x)=(x−a)k*Q(x), Q(a)≠0 Liczymy pochodną W'(x)=k*(x−a)k−1*Q(x)+(x−a)k*Q'(x) Liczymy wartość wielomianu i jego pochodnej dla argumentu a. W(a)=0 − miejsce zerowe W'(a)=0 − miejsce zerowe c.n.w (←) Mamy wielomian W(x). Jego miejscem zerowym jest liczba a. Zatem wielomian W(x) jest postaci W(x)=(x−a)*G(x). Stąd W'(x)=P(x)+(x−a)*G'(x). Skoro W'(a)=0, to P(a)=0, zatem wielomian W(x)=(x−a)2*H(x), czyli a jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu W(x). c.n.w Trochę mi się nie podoba składnia, ale myślę, że może być
3 sty 13:43
Kacper: edit. tam może być k≥2 emotka
3 sty 13:45
Gray: "Stąd W'(x)=P(x)+(x−a)*G'(x)." → Stąd W'(x)=G(x)+(x−a)G'(x) i dalej zamiast P ma być G emotka
3 sty 13:46
Kacper: i jeszcze literówki zamiast P(x) ma być G(x). Przydałaby się możliwość edycji.emotka
3 sty 13:46
Gray: No i co beczysz? Brawo za ładne rozwiązanie...
3 sty 14:08
Blue: 52 mówisz o moim poście
3 sty 14:18
Blue: Kacper, jeśli takie zadanie by dali na maturze, to chyba nikt by go nie rozwiązał xD
3 sty 14:19
daras: można by spróbować w tym roku emotka
3 sty 14:35
Blue:
 1 1 
Ktoś mi powie w końcu, czy te granice to

i −

emotka
 8 8 
3 sty 15:52
Gray: Dobrze.
3 sty 15:57