Rachunek różniczkowy
Blue: zad.1 Udowodnij, że liczba a jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu wtedy i tylko wtedy,
gdy jest wspólnym miejscem zerowym tego wielomianu i jego pochodnej.
zad.2 Wykaż, że nie istnieje granica
x−>−4
http://i62.tinypic.com/keu1sg.jpg
| | −2 | | 1 | |
zad.3 Wykaż, że funkcja f(x) = |
| x3 + |
| x2−3x jest malejąca w R. |
| | 3 | | 2 | |
zad.4 Wykaż, że
x−>2
http://i61.tinypic.com/2eg8ri9.jpg
Czy zadanie 2,3, 4 jest zrobione dobrze

? I jak zrobić to 1 zadanko?
3 sty 12:44
Gray: Ad. 2. |x+4|=x+4 ?
3 sty 13:05
Gray: Ad. 4. OK
3 sty 13:06
Kacper:
Kiedyś słowo "wykaż" odnosiło się ściśle do definicji.
Dzisiaj widzę, że wykaż, uzasadnij, udowodnij robią się synonimami
3 sty 13:09
Eve: 3. ok
3 sty 13:13
Kacper:
Zadanie 1 niezbyt na maturę się nadaje.
Należy pokazać dwie implikacje:
(→) Jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu, to jest wspólnym miejscem
zerowym tego wielomianu i jego pochodnej.
(←) Jeśli liczba a jest wspólnym miejscem zerowym tego wielomianu i jego pochodnej, to jest
pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu.
3 sty 13:13
Kacper:
Jak nie dasz rady, to zrobię
3 sty 13:16
Blue: Gray no właśnie nie wiem, czy mogę to tak skrócić, bo w tym przypadku i tak będzie 0 w wartości
bezwzględnej... Czy tak można?
Kacper, lepiej Ty zrób, nie mam pojęcia, jak to udowodnić
3 sty 13:24
Gray: Najpierw granice jednostronne, potem skracanie.
3 sty 13:25
Gray: Jeżeli x→−4+ to |x+4|=x+4; jeżeli x→−4− to |x+4|= −x−4.
3 sty 13:26
Eve: a ja na 1 mam pomysł taki
⇒W(x)=(x−a)w*Q(x)
W'(x)=w(x−a)w−1*Q(x)+(x−a)w*Q'(x)=(x−a)w[(w(x−a)−1*Q(x)+Q'(x)]
tzn, że a jest pierwiastkiem wielkrotnym pochodnej
3 sty 13:30
Blue: | | −(x+4) | | −1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | (x−4)(x+4) | | x−4 | | 8 | |
x−>−4
−
| | x+4 | | 1 | | −1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | (x+4)(x−4) | | x−4 | | 8 | |
x−>−4
+
Tak
3 sty 13:34
Gray: Nie. Po pierwsze w(x−a)−1Q(x) nie musi być wielomianem. Po drugie: takie twierdzenie nie
jest prawdziwe.
3 sty 13:34
Eve: faktycznie, i chyba w ogóle źle zrozumiałam treść, sorki
3 sty 13:35
52: Post 13:34 Też bym tak zrobił
3 sty 13:35
Gray: Ad. a) Liczba a jest zerem k−krotnym (k≥2) wielomiany f jeżeli f(x)=(x−a)kg(x), gdzie
g−wielomian, g(k)≠0. To jest definicja (jak rozumiem).
Implikacja "⇒" jest prosta. Trzeba pokazać, że dla f(x)=(x−a)kg(x) mamy: f'(a)=0.
Implikacja w drugą stronę: tw. Bezout.
3 sty 13:40
Kacper:
niech k∊N
+
Def.
Liczba a jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli wielomian ten jest podzielny przez
wielomian (x−a)
k, a nie jest podzielny przez wielomian (x−a)
k+1.
(→)
Skoro a jest k−krotnym (k>2) pierwiastkiem wielomianu, to nasz wielomian jest postaci:
W(x)=(x−a)
k*Q(x), Q(a)≠0
Liczymy pochodną W'(x)=k*(x−a)
k−1*Q(x)+(x−a)
k*Q'(x)
Liczymy wartość wielomianu i jego pochodnej dla argumentu a.
W(a)=0 − miejsce zerowe
W'(a)=0 − miejsce zerowe
c.n.w
(←)
Mamy wielomian W(x). Jego miejscem zerowym jest liczba a. Zatem wielomian W(x) jest postaci
W(x)=(x−a)*G(x).
Stąd W'(x)=P(x)+(x−a)*G'(x).
Skoro W'(a)=0, to P(a)=0, zatem wielomian W(x)=(x−a)
2*H(x), czyli a jest pierwiastkiem
wielokrotnym wielomianu W(x). c.n.w
Trochę mi się nie podoba składnia, ale myślę, że może być
3 sty 13:43
Kacper:
edit. tam może być k≥2
3 sty 13:45
Gray: "Stąd W'(x)=P(x)+(x−a)*G'(x)." → Stąd W'(x)=G(x)+(x−a)G'(x) i dalej zamiast P ma być G
3 sty 13:46
Kacper:
i jeszcze literówki zamiast P(x) ma być G(x).
Przydałaby się możliwość edycji.
3 sty 13:46
Gray: No i co beczysz? Brawo za ładne rozwiązanie...
3 sty 14:08
Blue: 52 mówisz o moim poście
3 sty 14:18
Blue: Kacper, jeśli takie zadanie by dali na maturze, to chyba nikt by go nie rozwiązał xD
3 sty 14:19
daras: można by spróbować w tym roku
3 sty 14:35
Blue: | | 1 | | 1 | |
Ktoś mi powie w końcu, czy te granice to |
| i − |
| |
| | 8 | | 8 | |
3 sty 15:52
Gray: Dobrze.
3 sty 15:57
Blue: Dziękuję !
3 sty 16:05