Obliczyć granice
Matt: Jak obliczyć takie granice, proszę o pomoc
a) lim(
√2n+1+1 −
√2n−1)
| | (−1)n | |
c)lim (n√ |
| + 2n) − wszystko pod pierwiastkiem |
| | n | |
3 sty 12:34
Gray: a) i c) − mogę zrozumieć. Ale z czym masz problem w b)?
3 sty 13:21
Matt: Nie wiem jak się za to zabrać, jakie wartości przyjmuje arctg w tym ciągu.
3 sty 13:27
Gray: | | π | |
Jeżeli n→∞ to arctgn2→ |
| ; to samo z arctg5n. |
| | 2 | |
3 sty 13:28
Matt: To wynik b) będzie 1?
3 sty 13:32
Gray: Tak.
3 sty 13:34
Matt: | | π | |
Dzięki, mam jeszcze pytanie odnośnie tego arctg, on zawsze będzie przyjmował wartość |
| |
| | 2 | |
gdy n→
∞? Oraz jak zabrać się za pozostałe dwa zadania?
3 sty 13:42
Gray: Tak.
Ad. a) Pomnóż licznik i mianownik przez
√... +
√...
Ad. c) Tw. o trzech ciągach:
3 sty 14:21
Matt: ad a)
Po wymnożeniu przez pierwiastek mam coś takiego:
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2n(1* |
| + |
| −1− |
| ) | | | 2n | | 2n | | 2n | |
| |
| |
| |
| | 1 | |
z to |
| nie mogłem dodać wyżej |
| | 2n | |
Co dalej mogę z tym zrobić?
ad c)
Tutaj będzie?
−
∞ ≤ a
n ≥
∞
3 sty 18:05
Gray: Ad c) n√−1+2n →1 oraz n√1+2n →1 więc granica Twojego ciągu to 1.
3 sty 18:15
Gray: Po wymnożeniu
| | 2n+1 − 2n | | 2n | |
... = |
| = |
| = |
| | √2n2+1+√2n−1 | | 2n/2√2+1/2n+√1−1/2n | |
| | 2n/2 | | ∞ | |
= |
| → |
| =∞. |
| | √2+1/2n+√1−1/2n | | √2+1 | |
3 sty 18:28
Matt: Dziękuję bardzo
3 sty 18:45