całka nieoznaczona
Dawid: cześć,
proszę przy pomoc w rozwiązaniu zadania:
∫xcos√xdx
pomimo wielu prób niestety nie potrafię uzyskać dobrego wyniku i proszę o pomoc
pozdrawiam
3 sty 12:03
Gray: t=√x ⇒ t2 = x, 2tdt=dx
Twoja całka = ∫2t3costdt = ...
Teraz trzy razy przez cześci: u=2t3, v'=cost ⇒ u'=6t2, v = sint
... = 2t3sint − ∫6t2sintdt=...
Dalej Ty − podobnie jak ja.
3 sty 12:29
AS: Spróbuj podstawić √x = t. Wtedy x = t2 , dx = 2*t*dt
i dalej przez części.
3 sty 12:31
Dawid: wielkie dzięki, wszystko już ok
3 sty 14:14