Jaka jestdziedzina funkcji
Michał: | | x | |
Jaka jestdziedzina funkcji 5sin |
| |
| | 12 | |
3 sty 11:05
Michał: 
kiedy brało się −1<=...<=1


?
3 sty 13:10
52: Chcesz policzyć dziedzinę czy zbiór wartości funkcji ?
1
o
D=R
2
o
Zw
f
−1≤sinx≤1
Zw
f y∊<−5,5>
3 sty 13:13
Michał: a no tak.. dzięki

!
3 sty 13:51
Michał: | | x | |
a jak jest arcsin |
| to już wtedy ten przedział tak? |
| | 2 | |
3 sty 13:52
52: no z arc będzie inaczej
Dziedzina to
a Zw
f ci nie pomogę
3 sty 13:55
Michał: czyli dla sinx cosx df to R dla tg i ctg gdzieś z wykluczeniem pi/2
a dla arcsin i arccos badamy w przedziale <−1;1> a jak jest dla arcctg i arctg?
3 sty 14:24
razor: | | π | | π | |
dla arctg D = R, ZW = (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
dla arcctg D = R, ZW = (0,π)
3 sty 14:26
Michał: dzięki
3 sty 14:30
Michał: a mam pytanie jeszcze. A jak badam monotoniczność, to już w y>=0 i y<=0 muszę dziedzinę
uwzględniać czy w odpowiedzi dopiero że maleje... rośnie.. czy tam też?
3 sty 14:42
Michał:
3 sty 14:45
Michał: halo halo xd
3 sty 15:04
Michał:
3 sty 16:10
J:
sprecyzuj pytanie ...
3 sty 16:16
Michał: jak pisze odp w monotoniczności to muszę dziedzine już uwzględnić jak robię przedziały czy
dopiero jak będę pisał to zmienić wynik ( wtedy uwzględnić dziedzinę) i napisać f. maleje...
f. fośnie...
3 sty 19:35
john2: Nie wiem dokładnie, o co chodzi. Ale jeśli wychodzą rozwiązania y' = 0, y' > 0, czy y' < 0,
które nie należą do dziedziny y, to lepiej je od razu wykluczyć. Funkcja np. nie może rosnąć w
przedziale, w którym jej nie ma. Nie może też mieć ekstremów w punktach, które nie należą do
jej dziedziny.
3 sty 22:40
Michał: ok dzieki o to pytalem
4 sty 17:05