prawdopodobienstwo
madzik: Zdarzenia A B C są niezależne o prawdopodobieństwach P(A)=0,7 P(B)=0,6P(c)=0,4
Prawdopodobienstwo, że zajdzie tylko zdarzenie C wynosi......?
3 sty 00:14
PW:
C∩(A∪B) = (C∩A)∪(C∩B),
zatem
P(C∩(A∪B)) = P((C∩A)∪(C∩B))
i zgodnie własnością prawdopodobieństwa zastosowaną po prawej stronie
P(C∩(A∪B)) = P((C∩A)+(PC∩B)) − P((C∩A)∩(C∩B)
P(C∩(A∪B)) = P((C∩A)+(P(C∩B)) − P(A∩B∩C).
Zastosowanie założenia o niezalezności zdarzeń daje
P(C∩(A∪B)) = P(C)P(A) + P(C)P(B) − P(A)P(B)P(C)
P(C∩(A∪B)) = 0,4·0,7 + 0,4·0,6 − 0,7·0,6·0,4
P(C∩(A∪B)) = 0,352.
Prawdopodobieństwo tego, że "zajdzie samo zdarzenie C" jest prawdopodobieństwem tej części
zbioru C, która nie zawiera elementów zbioru (A∪B), jest więc równe 0,4 −0,352 = 0,048.
Ale jest wpół do drugiej w nocy − dobrze by było, gdyby ktoś inny to obejrzał.
3 sty 01:34
pigor: ..., a mogę tak ...

naiwnie pomyśleć o 2−giej w nocy

, że P{A'∩B'∩
C)= P(A')*P{B')*P(C)= 0,3*0,4*0,4=
0,048 ...
3 sty 01:55
PW: Skoro wynik jest ten sam, to znaczy że jednakowo majaczymy (Ty krócej).
3 sty 11:14
pigor: ..., bo zapewne − z formy pytania − to było pytanie testowe. ...
3 sty 13:58