obliczenia
Natalia: Kto zrobi to zadanie i opisze krok po kroku jak się je rozwiązuje ?
x3+3x2−4x=0
2 sty 23:34
Eta: x(x2+3x−4)=0
x=0 v x2+3x−4=0
dokończ.......
2 sty 23:35
pigor: ..., proszę bardzo ...
Eve już ...

zamulam:
x
2+3x−4=0 ⇔ x
2−x+4x−4=0 ⇔ x(x−1)+4(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x+4)=0 ⇔ x−1=0 v x+4=0 ⇔
x∊{1,−4} .
2 sty 23:40
marta: x3+3x2−4x=0
a=1 b=3 c=−4
Δ=b2−4*a*c
Δ=32−4*1*−4
Δ=9+16
Δ=25
Δ=√25=5
i dalejx1 i x 2
3 sty 00:17
marta: x1=−b−√Δ2*a i tu podstawiasz nasze a,b,c
x2=−b+√Δ2*a i tu podstawiasz nasze a,b,c
3 sty 00:22