matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz x
Gim:
Wyznacz X
Xa
Pb+Xb
+
=0
Z1
Z2
a
b
Pb
X*(
+
)=−
teraz tylko podzielic przez to kolo x dobrze to jest?
z1
z2
Z2
2 sty 23:27
Mila:
Wcześniej sprowadź do wspólnego mianownika w nawiasie.
2 sty 23:31
JA:
Xa
Pb
Xb
+
+
=0
Z1
Z2
Z2
Xa+Xb
Pb
=−
Z1*Z2
Z2
Pb
a+b
X=−
/
Z2
Z1*Z2
Pb
Z1*Z2
X=−
*
Z2
a+b
PbZ1
X=−
a+b
3 sty 00:08
JA:
TAK DOKŁADNIEJ PISZĄC
3 sty 00:09