matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
całka:
Oblicz całkę:
4
x
∫
dx
2
x
z jakiego wzoru tu mogę skorzystać ? jak to zacząć ?
2 sty 23:16
Mila:
od działań na potęgach:
4
x
4
=(
)
x
=2
x
a całkę tę masz we wzorach podstawowych.
2
x
2
2 sty 23:18
Arcyksiążę:
4
x
4
2
x
∫
dx=∫(
)
x
dx=∫2
x
dx=
+C
2
x
2
ln2
=====================
2 sty 23:21