...
zawsze świeci słonce : mam problem z tym | x+y | = | x | + |y |
2 sty 23:06
PW: A dlaczego masz problem, historia zna takie przypadki:
I2+7I = I2I + I7I.
2 sty 23:07
Mila:
| x+y | = | x | + |y | obie strony nieujemne, to możesz podnieść do kwadratu.
⇔
x2+2xy+y2=x2+2*|x|*|y|+y2⇔
2xy=2*|x|*|y|
xy=|xy| poniweważ |xy|≥0 to równość jest spełniona , gdy:
xy≥0 ⇔
x≥0 i y≥0 − punkty w I ćwiartce
lub
x≤0 i y≤0 −punkty w III ćwiartce.
2 sty 23:14
Mila:
A słoneczko nie czyta, czy zapomina podziękować?
3 sty 00:13
zawsze świeci słonce : Dzięki dopiero teraz jestem
3 sty 19:22