Trzy zadania z geometrii
ProszęOpomoc: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 260cm2, a pole
powierzchni całkowitej 360cm2. Oblicz objętość ostrosłupa.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędziąboczną i krawędzią podstawy jest równy
65stopni. Promien okregu opisanego na podstawie jest rowny 8pierwiastekz3 Oblicz objętość i
pole powierzchni bocznej ostrosłupa (z dokładnością do całości)
W drewnianej zamkniętej skrzyni o wym 80cm*40cm*40cm znajduje się 16piłek. Średnica jednej
piłki jest równa 20cm. Jaką częścią wnętrza skrzyni jest wolna przestrzeń między piłkami?
2 sty 22:44
2 sty 22:52
Kraterek: Pp=Pc−Pb
Pp=360 − 260 = 100
a2=100
a=10
12a = 5
Pole jednej ściany bocznej:
260:4=65
12ah=65
12*10h=65
h=13
Należy narysować sobie w ostrosłupie trójkąt prostokątny utworzony przez wysokość bryły,
wysokość ściany bocznej i połowę krawędzi podstawy (mam nadzieję, że to jest jasne mimo braku
rysunku)
H2+52=132
H=12
V=13PpH
V=13100*12
V=400
2 sty 23:03
ProszęOpomoc: Dzięki, bardzo mi pomogłaś
2 sty 23:16