Kąty w ostrosłupie i prostopadłościanie
Ney: Mam problem z 3 zadaniami.
1) Zaznacz kąt między przekątną prostopadłościanu o podstawie kwadratu a przekątną ściany
bocznej. Wyznacz miarę tego kąta, wiedząc że wysokość prostopadłościanu jest równa 2√3 , a
jego przekątna ma długość 2√6
2) Zaznacz kąt między krawędzią boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.
Wyznacz miarę tego kąta, wiedząc, że krawędź podstawy jest dwa razy większa od wysokości
ostrosłupa.
W tym zadaniu wyszło mi ~34o a powinno niby wyjść 30, tak jest w odpowiedziach.
3) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy i wysokości ścian bocznych
opuszczonych na krawędź boczną są tej samej długości. Wyznacz miarę kąta zawartego między
wysokościami sąsiednich ścian tego ostrosłupa opuszczonymi na wspólną krawędź boczną.
Prosiłbym o pomoc, oraz jakieś rysunki jeśli można, to wiedziałbym czy dobrze pozaznaczałem
wszystko.
2 sty 22:42
PW: Pytanie do zadania 2:
− W jaki sposób otrzymałeś 34°? Narysowałeś i zmierzyłeś kątomierzem?
2 sty 22:48
Ney: Wyszedł mi dziwny wynik, wyliczyłem w przybliżeniu i sprawdziłem w tablicach.
2 sty 22:51
daras: no to w przybliżeniu ci sie zgadza
2 sty 22:51
Ney: Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak powinno być prawidłowo?
2 sty 22:55
daras: mi wyszło 60o ale mogę sie mylić..śpiący jestem i robię jeszcze 10 rzeczy obok
2 sty 23:00
Ney: Pomyliłem te 2 zadanko przy przepisywaniu, teraz się zorientowałem. Sorki.
Tak ono brzmi :
Zaznacz kąt między wysokością ściany bocznej a wysokością ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
Wyznacz miarę tego kąta, wiedząc, że krawędź podstawy jest dwa razy większa od wysokości
ostrosłupa.
i tutaj wyszło mi ~34 stopnie.
2 sty 23:15
Ney: Odswiezam
3 sty 10:10