prawdopodobienstwo
madzik: Na loterii jest 20 losów, w tym 5 wygrywajacych. Do pudełka z losami dorzucono n pustych. Ile
wynosi n, jesli prawdopodobienstwo, ze z dwóch wylosowanych przynajmniej jeden jest pełny
wynosi 9/29?
2 sty 22:35
daras: pomyśl chwilę madziu przeciez to nie jest trudne
2 sty 23:06
daras: jak zapiszesz prawdopodobieństwo losowania 2 z 20+n ?
2 sty 23:06
madzik: no ja to próbowałam robić na drzewku i z kombinatoryki i i tak nie wychodzi, szkoda, że nie
można dodawać tu zdjęć, ale spróbuję "pokazać" ci moje drzewko
/ \
Wyg Przeg
| | 5 | | 14+n | |
U{19+n} / \ / |
| \ |
| |
| | 19+n | | 19+n | |
/ \ / \
W P W P
Mam nadzieję, że idzie si ę doczytać, no i teraz ja obliczyłam zdażenie przeciwne, czyli 2 losy
| | 9 | |
puste, odjęłam od 1 i przyrównałam do |
| , ale mimo wszystko po obliczeniach Δ wyszła mi |
| | 29 | |
ujemna
2 sty 23:38
Mila:
Dobrze liczysz.
Masz błąd w rachunkach
n=10
| | 15+n | | 14+n | | 9 | |
1− |
| * |
| = |
| ⇔ |
| | 20+n | | 19+n | | 29 | |
| 210+29n+n2 | | 20 | |
| = |
| |
| 380+39n+n2 | | 29 | |
licz dalej sama
2 sty 23:59
daras: nie znam się na sadzeniu drzew, żal mi tylko tych, które ścinają albo gola na łyso
wyjdzie na to samo
9n
2 + 61n −170 = 0
Δ > 0
3 sty 11:44