Wykazanie tożsamości
wewt: Wykaż że :
12 √2−√3 = √2(√3 − 1)4
2 sty 22:17
wewt: Proszę bardzo o pomoc.
2 sty 22:20
PW: Podpowiedź:
(1−√3)2 = 12 − 2·1√3 + (√3)2 = 4 − 2√3 = 2(2−√3)
2 sty 22:27
Eta:
| | 1 | | 4−2√3 | | 1 | √(1−√3)2 | | 1 | |
L= |
| √ |
| = |
|
| = |
| *|1−√3|= |
| | 2 | | 2 | | 2 | √2 | | 2√2 | |
2 sty 22:29
daras: nie masz co robić ?
2 sty 22:35
5-latek: | | 3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3−1 | |
√2−√3= √ |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| 1 | | √3−1 | | √3−1 | |
| * |
| = |
| a teraz usun niewywiernosc z mianownika |
| 2 | | √2 | | 2√2 | |
Sposoby rozkladu pierwiastka supradycznego postaci
√A+/−√B znajdziesz na forum
2 sty 22:37
wewt: Dziękuję wszystkim za pomoc (w sumie za gotowca ale w końcu załapałem o co chodzi...)
2 sty 23:07
daras: oby
2 sty 23:07