algebra
shejk: Znajdź wektor prostopadły do wektora (2,5).
2 sty 22:07
Saizou :
iloczyn skalarny wektorów musi być równy zero
2 sty 22:09
shejk: No tak, wiem, że to będzie wektor (−5,2) ale czy potrzebne są jakieś obliczenia?
2 sty 22:10
daras: a jakiś inny znasz?
2 sty 22:11
5-latek: Zwroc tez uwage baczna na zapis
To co napisales to sa wspolrzedne punktu a nie wektora
2 sty 22:11
daras: hej 5−latek powinies już być 6−latkiem

a ty tylko wyblakłeś
2 sty 22:15
Eta:
2 sty 22:17
shejk: @daras tylko pytam, a Twoje dziecinne odpowiedzi nie są na miejscu.
Dziękuje za pomoc
2 sty 22:17
PW: shejk: pytanie naprowadzające.
− A wektor [−10, 4] niedobry?
2 sty 22:18
5-latek: Czesc Darku

6−latkiem bede za 3 lata .
2 sty 22:18
PW: Oj, przepraszam za dziecinną odpowiedź.
2 sty 22:19
daras: @5−latek
dzieci już powinny iść spać
2 sty 22:20
shejk: Iloczyn skalarny wyjdzie zero, ale pytanie może tak być?
2 sty 22:20
PW:
(1) [2, 5] • [x, y] = 0 ⇔ 2x + 5y = 0.
Rozwiązania (x, y) tego równania dają szukane współrzędne wektora [x, y].
Rozwiązań tych jest nieskończenie wiele. Jednym z szukanych wektorów jest [−5, 2], co łatwo
sprawdzić podstawiając do (1).
Jeżeli idzie o znalezienie jakiegokolwiek wektora prostopadłego (np. przy tworzeniu
prostej prostopadłej do danej), to wystarczy mieć to jedno rozwiązanie. Nie można jednak
twierdzić, że jest to jedyny wektor prostopadły do danego.
2 sty 22:33
shejk: a co w sytuacji gdy trzeba znaleźć wektor prostopadłych do 2 wektorów
Nazwijmy je [a,b,c] i [x,y,z]
2 sty 22:59
Mila:
u→=[a,b,c] x [x,y,z]
2 sty 23:01
daras: musisz mu to szczególowo rozpisac
2 sty 23:01
MQ: @Mila : Również u→=−[a,b,c] x [x,y,z] i ogólnie każdy k*[a,b,c] x [x,y,z]
2 sty 23:31
Mila:
Zgadza się MQ.
2 sty 23:32
Mila:
k≠0
2 sty 23:33
MQ: Napisałem to nie żeby się czepiać, ale wyraźnie shejkowi takie rzeczy trzeba doprecyzować.
2 sty 23:34
MQ: No i doprecyzowałaś
2 sty 23:35