Oblicz granice funkcji
Horne: Oblicz granice funkcji
x−>0
2 sty 21:50
daras: 1
2 sty 21:52
Horne: a skąd ty to wiesz

bo ja zupełnie tego nie rozumiem z tym e ?
2 sty 21:56
daras: policzyłem
2 sty 22:02
daras: w pamięci
2 sty 22:02
kyrtap: znasz wzory ?
2 sty 22:03
Horne: nieee i nie mam tych wzorów do stałej e
przepraszam za pewnie głupie pytanie ale chce to wreszcie ogarnąć
2 sty 22:05
Horne: bardzo proszę o szczerą pomoc
2 sty 22:06
Gray: | | e2x−1 | | 2x | | e2x−1 | | 1 | |
...= |
| |
| = |
| |
| = |
| | 2x | | ln(1+2x) | | 2x | | | |
| | e2x−1 | | 1 | | 1 | |
= |
| |
| → 1 * |
| = 1 |
| | 2x | | ln(1+2x)1/2x | | lne | |
2 sty 22:09
Gray: Dwie równości wykorzystałem:
b) (1+x)
1/x → e (x→0).
2 sty 22:10
2 sty 22:10
kyrtap: Gray szybki jesteś
2 sty 22:11
Horne: dziękuję Wam bardzo

to mi bardzo rozświetliło całą sprawę
2 sty 22:15
kyrtap: musisz porobić z tymi wzorkami kilka przykładów
2 sty 22:19