2 sty 21:28
Eve: mam udowodnione, że kąt A i kątC są przystające, ale jak ci to narysować nie wiem
2 sty 21:34
Eve:

<C=1/2α
<A=1/2β
γ=180−<A=180−1/2β
β=360−α
1/2β=180−1/2α
γ=180−180+1/2=1/2α=<C
2 sty 21:39
Blue: Dzięki wielkie Eve

A jak udowodnić to, że te proste są równoległe

Też jakoś kątami?
2 sty 22:00
Eve: własnie myslę i na razie ic nie widzę
2 sty 22:02
Blue: kąt CAB jest taki sam jak kąt ALK , bo są oparte na tym samym łuku? ALe w sumie nie wiem jak
udowodnić, że są oparte na tym samym łuku...
2 sty 22:02
Eve: ale myślę, że trzeba znaleźć jakies kąty odpowiadające, naprzemianległe, które są równe
2 sty 22:03
panpawel: Równoległość wynika z tego, że kąt LAK = kąt bac
Wystarczy zauważyć,że kąt bac=kąt bdc (dalej z przystawania trójkątów)
2 sty 22:06
Saizou :
możesz też skorzystać z warunku wpisania czworokąta w okrąg
niech ∠LAK=x zatem ∠DAB=180−x
ale mamy że ∠DAB+∠BCD=180, stąd
180−x+∠BCD=180
∠BCD=x=∠LAK
2 sty 22:07
panpawel: /duże litery
2 sty 22:07
Eta:

dla
Saizou
2 sty 22:08
Saizou : dzięki
Eta a teraz

jest dużo bo nie idą do Rosji
2 sty 22:16
Eve: ufff, to już nie muszę myśleć
2 sty 22:24
Blue: Dzięki !
3 sty 01:19