POTRAFI TO KTOS
NATAN: wyznacz wzór funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez pkt (−6,7)
| | 1 | |
i (3,2 |
| ) a)okresl monotonicznosc funkcji,b)oblicz miejsce zerowe funkcji,c)dla jakich |
| | 2 | |
argumentów funkcja przyjmuje wartosc ujemne ,a dla jakich dodatnie d)dla jakiego argumentu
wartosc funkcji wynosi 8,
2 sty 21:17
Eve: y=ax+b
podstaw współrzędne punktów i rozwiąż układ równań, jak zrobisz daj znać
szukasz a i b
2 sty 21:20
NATAN: podstawialem juz pod to i nic mi nie wychodz
2 sty 21:21
Eve: 7= −6a+b
rozwiąż odejmując stronami
2 sty 21:22
NATAN: jak straonami a nie da sie tego zrobic jakos latwiej wgl ja myślałem żeby jakos lewo na prawo
wiadome na jedna i to na 2 ale nie no siedze juz z 30 min nad tym zadaniem i nic zero nuul
2 sty 21:25
Eve: to jest najprostszy sposób, jak działanie pisemne, spróbuj, zobaczysz
2 sty 21:27
NATAN: ale ja nawet nie no wiem jak sie odejmuje stronami tylko tam prawie nie mam co
odemowac i ten ułmek mi sie pierdzieli bo zamienic go na niewłasciwy
2 sty 21:30
NATAN: to bedzie 3a+b
2 sty 21:31
NATAN: pomoze mnie to ktos
2 sty 21:42
Eve: 7−2 1/2=?
−6a−3a=?
b−b=?
2 sty 21:47
NATAN: 5 1/2
−9a
5 1/2−9a
2 sty 21:53
NATAN: o to chodzi
2 sty 21:53
Eve: 4 1/2=−9a o to
2 sty 21:57
NATAN: no i co jak co dalej
2 sty 22:30
Eve: a=? dzielisz przecież
2 sty 22:39
NATAN: to teraz przenosim to na strony czyli 9a=−4 1/2 tak

i to wszystko podzielic przez 9
3 sty 08:40
Bolek:
| | y2 − y1 | | 2,5 − 7 | | 7 | |
Najprostszy sposób to a = |
| = |
| = − |
| |
| | x2 − x1 | | 3 + 6 | | 18 | |
| | 7 | |
y = a(x − x0) + y0, y = − |
| (x + 6) + 7, y = .... |
| | 18 | |
3 sty 11:29