gdzie jest błąd
Michał: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi poadstawy jest równa 8 a długość krawędzi
bocznej 6 . Oblicz sinα*cosβ, gdzie α jest miarą kąta między ścianami, a β miarą kąta między
ścianą i podstawą ostrosłupa
| | a√3 | | 1 | | 4√3 | |
hp = CD = |
| = 4√3 OD = |
| *hp ⇒ OD = |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | OD | |
OS= H − wysokość ostrosłupa z ΔSDB hś = 2√5 z ΔSOD cosβ = |
|
|
| | hś | |
| | 2√3 | |
cosβ = |
| α − kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi AE ⊥SB CE ⊥SB
|
| | 3√5 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔABS = PΔCAS = |
| AB * hś = |
| * 8* 2√5 = 8 √5
|
| | 2 | | 2 | |
P
ΔABS − ściana boczna
| | 1 | | 1 | |
PΔABS= |
| 6*AE ⇒ |
| 6*AE = 8√5
|
| | 2 | | 2 | |
z ΔACS z tw cosinusów obliczam cos α = 0,1 z sin
2α + cos
2α = 1 obliczam
| | 3√11 | |
sinα = |
| potem obliczam
|
| | 10 | |
problem w tym że wynik to sinα*cosβ = 4*
√11
2 sty 20:40
Metis: Najważniejszy jest
rysunek
2 sty 20:42
5-latek: | | sin(α+β)+sin(α−β) | |
sinα*cosβ= |
| |
| | 2 | |
2 sty 20:45
Michał: nie bardzo wiem jak skorzystać z tego wzoru nie umię też rysować rysunku dlatega starałem się
opisać z trzego korzystałem
nadmieniam jeszcze że ; ΔABC − róanoboczny − i to jest podstawa ostrosłupa
ΔABS = ΔBCS = ΔCBS − to są ściany OS = H − wysokość ostrosłupa SD = h
ś AD = DB
kąt SDC = ∠ β kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
| | 1 | |
CD = hp , wysokość podstawy OD = |
| hp
|
| | 3 | |
ΔCEA − równoramienny kąt CEA = α kąt między sąsiednimi ścienami bocznymi
AE = CE i AE ⊥SB i CE ⊥SB
2 sty 21:46
Eta:
Też mam taką odpowiedź jak Twoja
2 sty 22:06
Michał: czyli jest bląd w odpowiedziach jeszcze raz dziękuję
2 sty 22:51