DOWÓD
Blue: W trapezie ABCD punkt P jest środkiem ramienia AD. Uzasadnij, że pole trójkąta BPC jest dwa
razy mniejsze od pola trapezu ABCD.
Czy to może być tak udowodnione czy nie

?
http://i61.tinypic.com/2z7lycp.jpg

2 sty 20:40
Eve: a nie napisałaś, że on jest równoramienny
2 sty 20:44
Blue: bo nie jest... czyli ten wzór na odcinek łączący środki ramion tyczy się tylko równoramiennego?
2 sty 20:46
Eve: mozna też wykazać, że te dwa trókjąty to połowa trapezu
ale tak też dobrze
2 sty 20:47
Metis: | | (a+b) h | |
a ten zapis h= |
| ? |
| | 2 | |
2 sty 20:48
Eve: dotyczy, dotyczy
2 sty 20:49
Eve: Metis, to dalszy ciąg rozważań o polu
2 sty 20:50
Blue: Metis, nie napisałam takiego czegoś. Tam jest znak mnożenia
2 sty 20:50
Blue: Czyli już nie rozumiem .... Ten trapez nie jest równoramienny, ale i tak dobrze udowodniłam?
2 sty 20:52
Metis: Ale opisujesz wysokość czyli domniemaną niewiadomą w której używasz dokładnie tej samej
niewiadomej .
2 sty 20:52
Eve: | | a+b | | (a+b)*h | |
Meti: P= |
| *h= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 sty 20:56
Eve: Blue, dobrze masz, tylko nie rysuj takich rysunków, trapez ma być dowolny, a ta własność
dotyczy każdego trapezu
2 sty 20:57
Metis: Okey , mój błąd

Pomyślałem o znaku mnożenia między (a+b) * h
2 sty 20:59
Metis: Eve zajrzyj do zadania z układem równań
2 sty 20:59
Eve: byłam skomentowałam
2 sty 21:07
Blue: Dziękuję za pomoc
2 sty 21:12
Eve:
2 sty 21:25