ratatujcie
Maaaajkelo: Paczek jest tanszy o 20% od ciastka za 4 paczki trzeba zaplacic o 30 gr wiecej niz za 3
ciastka sytuacja ta nie opisuje uklad równan
A)
x=0,8y
4x=3y+0,30
B)
4x=3y+0,3
y=x+0,2x
C)
x=y−0,2y
4x−3y=0,3
D)
y=0,8
4y=3x+0,3
2 sty 20:32
Eve: D
2 sty 20:35
Maaaajkelo: a jak to sie robi
2 sty 20:36
Metis: Eve jesteś pewny ?
y=0,8 − 0,8 czego ?
2 sty 20:36
Eta:
Ejj Eve
?
2 sty 20:37
Maaaajkelo: czyli chyba dalej nie wiemy
2 sty 21:00
Eve: x=y−0,2y
4x=3y+0,3
to o co chodzi?
2 sty 21:03
Metis: Zatem poprawna odpowiedz: A
2 sty 21:07
Eve: NIE opisuje jest
2 sty 21:08
Metis: Racja , nie zauważyłem

Mój błąd.
2 sty 21:10
Maaaajkelo: ale wytłumaczy mi to ktos
2 sty 21:12
Eve: cena pączka=x
cena ciastka=y
x=y−20% z y=y−0,20y
4 pączki=4x
3 ciastka = 3y
4x=3y+0,30
zatem
x=y−0,2y
4x=3y+0,3
teraz musisz sprawdzić, który układ do tego nie pasuje
2 sty 21:17
NATAN: ok dzieki
2 sty 21:20
PW: Czytam, czytam i zdębiałem. Cytaty:
Paczek jest tanszy o 20% od ciastka za 4 paczki ...
... sytuacja ta nie opisuje uklad równan
Zacząłem się zastanawiać, co to jest paczek i co to jest ciastko za 4 paczki.
W końcu zrozumiałem:
− Polśka jęzika tludna jeśt.
2 sty 22:15
Eta: 
ale mnie rozbawiłeś
PW
2 sty 22:16
Eve: 
widzisz a ja pojęłam w mig
2 sty 22:31
PW: Tak, i opatrzyłaś rozwiązanie trafną uwagą NIE opisuje jest, która jest chyba sformułowana
w tym samym języku.
2 sty 22:40
Eve: bo mi się przecinek przed jest nie napisał
2 sty 22:53
PW: Eve, teraz poważnie: takie sformułowanie treści zadania, jakie podał Maaaajkelo, jest
wyrazem lekceważenia ludzi, którzy mają (wedle jego mniemania) obowiązek wykonania za niego
pracy.
Nie powinniśmy w takich wypadkach domyślać się, co najwyżej zażądać podania poprawnej treści
zadania. Zobacz, że człowiek ma postawę roszczeniową, pogania udzielających pomocy i pewnie
rechoce, że przejmują się i ratatują go, gdy on trzyma nogi na biurku.
2 sty 23:06
Eve: ja tam do siebie tego nie biorę, jak się komuś myśleć nie chce, to jednym zadankiem sprawy nie
załatwi, i tak wiecznie nikt mu tego tutaj nie będzie rozwiązywał
mam takich leni i nierobów pod sobą, więc jeden mniej jeden więcej nie stanowi różnicy
staram się naprowadzać, ale jak widzę taką postawę, to wolę dać odpowiedź, niech forum nie
zaśmieca, ale szansa jest tylko 1
2 sty 23:24