programowanie
Lukas:
Dziadek mróz jesteś może ?
2 sty 20:07
Eta:
Nie ma
mrozu
2 sty 20:13
Metis: Zapytaj od razu

Miniecie się , a
Dziadek jest w porządku to raczej Ci odpowie
2 sty 20:15
Lukas:
Chyba
Eta jesteś na Hawajach ? Taka to pożyje
2 sty 20:17
daras: poleciał do Moskwy
2 sty 22:09
Dziadek Mróz:
Jestem, ale do 1:30 bodajże.
3 sty 00:43
Lukas:
Oglądam te filmy i robię sobie te schematy blokowe ale mam jeden problem
jak robię petle z char to nie działa
char gwiazdka ='*'
int main ()
for (gwiazdka=0 gwiazdka<19, gwiazdka++)
cout<< gwiazdka<< ;
3 sty 00:48
Dziadek Mróz:
Jak już ogarnąłeś podstawy to weź się już za struktury. Struktura to taka jakby karta
biblioteczna dla książek i czytelników.
Stwórz dwie struktury Książka {Numer, Nrczytelnika, Tytuł, Autor, Cena} i Czytelnik {Numer,
Nrksiążki, Imię, Nazwisko, Nrksiążki}, program ma umożliwiać dodanie książki do tablicy [20]
struktur Książki i czytelnika do tablicy [20] struktur Czytelnicy, wypożyczenie książki dla
czytelnika, wyświetlanie Książek i Czytelników oraz wyświetlanie wypożyczonych książek.
struct Struktura
{
typ pole1;
typ pole1;
};
−−−−−−−−−−−−−−−
Struktura Struktury[20];
−−−−−−−−−−−−−−−
Struktury[0].pole1 = coś;
Struktury[0].pole2 = coś;
−−−−−−−−−−−−−−−
while (ile < 20)
{
opcje
}
−−−−−−−−−−−−−−−
3 sty 00:54
Dziadek Mróz:
Ok, pomiń moje, myślałem że już załatwiłeś te rzeczy.
3 sty 00:55
Lukas:
Właśnie nie ogarnąłem do końca jeszcze. Czytam i czytam ale tylko troszkę rozumiem
3 sty 00:57
Dziadek Mróz:
char gwiazdka ='*'
; BRAKUJE ŚREDNIKA
!
int main ()
TO JEST FUNKCJA, BRAKUJE WĄSÓW
{
for (
int i = 0
; i < 19
; i++)
TO JEST PĘTLA for, ELEMENTY
ODDZIELAMY ŚREDNIKAMI, gwiazdka JEST TYPU char I NIE MOŻE BYĆ UŻYTA JAKO ITERATOR
cout << gwiazdka <<
endl ;
CO JEST ZA OSTATNIM << ?
//lub
cout << gwiazdka;
}
3 sty 01:00
Dziadek Mróz:
I podstawa jeszcze jedna na samym początku przed char gwiazdka = '*';
#include <iostream> ← biblioteka strumieni
using namespace std; ← przestrzeń nazw, zamiast pisać std::cout, std::endl piszemy cout,
endl
3 sty 01:02
Lukas:
Chodziło tylko o poglądowy program, bez szczegółów
Ok, dziękuję.
3 sty 01:03
3 sty 01:05
3 sty 01:09
Lukas:
Dziadek dziękuję CI bardzo, teorię już znam tylko gorzej mi z praktyką. Jestem na funkcji
string. To wszystko co mi pisałeś long long itp break, to już wiem do czego to jest.
3 sty 01:09
Dziadek Mróz:
string to nie funkcja a klasa i nie używaj jej dopóki nie dotrzesz do klas i ich nie
zrozumiesz.
Zamiast tego używaj tablic char.
Odpal taki program:
http://pastebin.com/3MjvtgvY
Wpisuj po kolei litery swojego nicku.
3 sty 01:27
3 sty 01:29
Lukas:
Ok
3 sty 01:30
Lukas:
Dobra ja lecę coś kodzić będę po 10:00 rano dzięki jeszcze raz.
3 sty 01:31
Dziadek Mróz:
To koduj sobie
3 sty 01:44