Kombinatoryka
Paulina: 1. Pewna firma cateringowa ma w ofercie dango dnia 3 różne zupy, 2 drugie dania i 2 desery. Na
ile sposobów można wybrać jeden zestaw obiadowy, składający się z zupy, drugiego dania i
deseru?
2. Ile jest różnych rozmieszczeń 3 różnych kul w dwóch różnych szufladach?
3. Z miasta A do miasta B prowadzą 3 różne drogi. Na ile sposobów można pokonać samochodem
trasę A−B−A, aby nie jechać z B do A tą samą trasą, co z A do B?
4. Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach?
A.10*9*8 B.9*8*7 C.9*9*8 D.8*8*7
5. Na ile sposobów można 4 dziewczynki i 4 chłopców ustawić jednocześnie w pary dziewczynka
chłopiec?
6. Ile jest różnych liczb trzycyfrowych, w zapisie których występuje jedna cyfra 1 i jedna
cyfra 0?
2 sty 20:04
Eve: 1. 3*4=12
2 sty 20:10
Eve: 2. 3*2+3*2+1=13
2 sty 20:13
Eve: 3. 3*2=6
2 sty 20:15
Paulina: W zadaniu 2 jest odpowiedź: 8.
2 sty 20:25
Eta:
zad2/ wszystkie kule w jednej z dwu szuflad : 2 możliwości
2 kule w jednej z dwu szuflad i 1 kula w drugiej:
wybieramy 2 kule z 3 kul i ładujemy do 1 z 2 szuflad
( pozostała trzecia kula już samoistnie trafi do jednej z tych dwu szuflad
razem : 2+6=8 takich możliwości
2 sty 20:31
Eve: aha, to nie rozrózniamy kul i szuflad, to będzie 8:
1: 3 kule, 2 kule*3 rozmieszczenia, 1 kula * 3 rozmieszczenia, pusto
2 sty 20:32
24: 3 sposoby
27 paź 23:25