kamusia: Ix3-1I=x-1
19 paź 19:43
Marcin: Aby to równanie miało rozwiązanie x-1≥0 (wartość bezwzględna nie może być liczbą ujemną)
Wtedy
x3-1 = x-1
x3-x=0
x(x2-1)=0
x(x-1)(x+1)=0
x=0 x=1 x=-1
Uwzględniając zał
x=1
19 paź 19:47
kamusia: a da się inaczej jakoś

na przypadki
19 paź 19:54
Marcin: no da się ale tu nie trzeba bo drugi przypadek x<1
-x3+1=x-1
x3+x-2=0
x3+2x-x-2=0
x(x2-1)+2(x-1)=0
x(x-1)(x+1) +2(x-1)=0
(x-1)[x(x+1)+2]=0
(x-1)(x2+x+2)=0
jedyne rozw to x=1 bo z drugiego nawiasu Δ<0 ale 1 nie spełnia zał
19 paź 19:59
kamusia: aha wszystko teraz rozumiem

wielkie dzięki. Mam spr a moja nauczycielka jest
beznadziejna
19 paź 20:03