Geometria -dowody.
Blue: Bardzo bym Was prosiła o sprawdzenie mi tego zadanka:
Dany jest równoległobok ABCD o kącie ostrym przy wierzchołku A. Na półprostych AB i CB obrano
odpowiednio punkty E i F takie, że |CB|=|CE| i |AB|=|AF|. Wykaż, że trójkąty DAF ECD są
przystające.
Kąty FBA i EBC są takie same, bo są wierzchołkowe. Skoro trójkąty AFB i BEC są równoramienne,
to oznacza, że kąty FAB i BCE są równe. Kąty BAD i BCD są równe, bo są to kąty ostre
równoległoboku. Zatem kąt FAD = kąt ECD. Boki |AF|=|CD| i |EC|=|AD|. Zatem trójkąty DAF i ECD
są przystające na podstawie cech BKB.
Może tak być ?
2 sty 19:38
5-latek: Taka malenka uwaga .
To jest geometria i jesli robisz dowody (i nie tylko ) to nalezaloby by zrobic rysunek
2 sty 19:41
Eve: a możesz mi pokazać rysunek? bo ja mam inaczej narysowane i nie mam kątów wierzchołkowych
2 sty 19:45
2 sty 19:53
Eve: dobrze masz, wszystko ładnie napisane i wyjaśnione
2 sty 20:05
Blue: Dziękuję
2 sty 20:06