df
całka: Oblicz całkę:
∫(4 − 2x)2*xdx = ∫(16 − 16x + 4x2)xdx =
∫(16x − 16x + 4x3)dx = ∫16xdx − ∫16xdx + ∫4x3dx
dobrze to robię ? bo potem mi zupełnie inny wynik wychodzi niż w odpowiedziach ? Bo nie wiem
przez ten x to się wymnaża ?
2 sty 19:09
Arcyksiążę:
∫(4−2x)
2dx=∫(16−16x+4x
3)dx
=∫16dx−∫16xdx+∫4x
3dx=16∫dx−16∫x+4∫x
3=
| | 1 | | 1 | |
16x−16* |
| x2+4* |
| x3+1+C |
| | 2 | | 3+1 | |
=16x−8x
2+x
4+C
=====================
2 sty 19:17
całka: ale w przykładzie jest po nawiasie *xdx a nie samo dx
2 sty 19:18
Arcyksiążę:
Nie zauważyłem, przepraszam.
2 sty 19:21
całka: w odp mam wynik:
bład w odpowiedziach ?
2 sty 22:57
Arcyksiążę:
Raczej, że tak.
2 sty 22:58
Mila:
∫(16x−16x
2+4x
3) dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=16* |
| x2−16* |
| x3+4* |
| x4+C= |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
2 sty 23:28
Arcyksiążę:
Proszę o skasowanie mojego wpisu z godziny 19:25
2 sty 23:32
Mila:
Tam, tylko drobna pomyłka, dla całki kształcące, powinien sam ten błąd odkryć.
2 sty 23:35
Arcyksiążę:
∫xdx≠∫dx i tutaj mój błąd
2 sty 23:37
Mila:
Nie przejmuj się. Wszyscy popełniamy błędy.
2 sty 23:38